top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Dags att packa ihop dahliorna för vintersemester

Samma kväll som jag skrev att frosten ännu inte dykt upp börjar min trädgårdskaffe-chatt plinga till och meddelanden om frostrisk dyker upp. Precis när mina dahlior äntligen kommit igång och har som mest blommor. Paniken över att chansa är för stor den här gången så istället för att gå och lägga mig drar jag på mig varma kläder och pannlampa. Nästa morgon ser dahliaodlingen bedrövlig ut. Svart och frusen.

Jag är i full gång med att gräva upp knölarna. I år har de inte växt till sig lika bra som förra sommaren, men upp ur jorden ska de hur som helst. I år hade jag tänkt ställa ner dem i tvättbaljor och bara hiva ner i källaren, men så ser jag hur fint alla på sociala medier putsar bort jorden och omsorgsfullt packar ner dem i lådor. Jag blir tveksam. Gör jag på rätt sätt eller kommer alla dahliaknölar dö nu?


Trust your insticts! Förra året förberedde jag knölarna enligt konstens alla regler, med resultatet att en del möglade bort och en del skrumpnade ihop. Min café au lait däremot, den klarade vintern galant och såg allra finast ut när de lyftes upp ur källaren. Hur hade jag förvarat den? Den knölen lyfte jag ner i ett tvättfat av plast och lät stå med jorden kvar.


Summan av kardemumman. Det som fungerar för dig fungerar inte automatiskt för alla. Experimentera och lär dig vartefter för bäst resultat. Du kan alltid köpa nya knölar om det misslyckas.

71 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page