top of page
  • Sandra

Det blev en odlingsplan ändå

Nu gick det ju inte alls som på strömsö förra veckan när Kitty var här och vi skulle göra upp våra odlingsplaner för säsongen, nej. Men idag när jag fick hämta ut min låda med fröpåsar från posten, fick jag samtidigt en nytändning och satt flera timmar vid köksbordet med tusen fröpåsar utspridda överallt.


Det är något visst med att få plocka med splitternya, oöppnade fröpåsar…


En odlingsplan hjälper när många frön ska sås

Hjälpredan är i farten när en ny odlingsplan tar form

Och en liten hjälpreda hade jag också med mig.


Jag ska erkänna en sak. Jag har aldrig någonsin haft en odlingsplan för min köksträdgård. Never. Faktum är att jag mer har kommit på i sista minuten att det kanske är dags att så för att hinna få något att äta i slutet av sommaren. Och nog har vi alltid haft grönsaker att äta iallafall, men för att liksom höja ribban för en själv så har jag i år satsat lite mer tankekraft och planering på grönsakslandet.

En odlingsplan/såkalender är alltså lite som ett hjälpverktyg för att hålla reda på vad som ska sås när, och om man ska förså eller så direkt på friland.


Som den förvirrade människa jag är, så skulle jag absolut inte kunna åstadkomma en egen odlingsplan bara så där. Det är alltså med stor tacksamhet jag har studerat och inspirerats av Sonjas fina såkalender.

Erfarna trädgårdsnördar är förresten bättre än vilken bok som helst, speciellt de som bor ungefär i samma område. Därför rekommenderar jag varmt att uppsöka en facebookgrupp som jag startade upp för några år sedan, Trädgårdsentusiaster i Österbotten, där man kan få svar på precis vad som helst.

 

Ursäkta flummet, det där att sitta och koncentrera sig på fröpåsar var en mycket tröttsam procedur. Jag återkommer med mer vettiga tankar efter lite sömn.

2 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page