top of page
Skribentens bildHejsandra

Det döda växthuset



Att vattentornet i Nykarleby är ett av de mest fotograferade motiven är lätt att förstå. Det gör sig bra i alla slags väderfenomen och ger en höjd till annars ganska trista landskapsfoton. På det här fotot syns det hur kallt det är och att solen nästan misslyckas att tränga sig genom molnen. Men det blir en bra effekt till vattentornet!

Det är en riktigt kall period, det har du knappast missat. Två dagar i rad har vi haft -20°C på morgonen. Bilen hackar så där lagom när man kör genom staden för att lämna barn 2 på sitt dagis, alla fyra katterna föredrar att ligga inomhus istället för att springa ute och när jag går till jobbet blir glasögonen alldeles immiga. Ja precis så där som det är när det är kallt.



Växthuset som annars är förknippat med värme och frodiga växter levererar inget annat än dött, kallt och trista tankar. Ja våren känns mycket långt borta trots att den är så nära nu.

…men det är inte alls så dött i växthuset fast det ser så ut. Allt det här på de tre grönare bilderna ovan går att äta fast det är fruset (Också det på den andra bilden men det skriver jag om lite längre ner). Vintersallat, mangold och vinterportlak. Det smakar kanske inte som på sommaren, men den gröna smaken som ett litet blad ger är ganska hoppingivande och boostande för själen.

Med lite tur övervintrar de också och börjar växa supertidigt i vår. Vinterportlaken lär vara en sån som sätter igång att växa bara det blir lite ljusare. Inte ens särskilt varmt behöver den ha bara det är ljust.

Det som är ätbart OCH vackert är däremot grönkålen och blomsterkålen!




Blomsterkål som jag inte ens visste att jag hade lyckats med förrän nu i vinter när jag av misstag tittade närmare på stammen och såg de små fina bladrosetterna. Idag var de alldeles för djupfrysta och gick bara sönder när jag försökte plocka dem, men för någon vecka sedan när det ännu var mildväder gick de väldigt bra att plocka bort och njuta av som sådan.

Jag ska definitivt odla mer blomsterkål det här året. Bladen går att använda som grönkålsblad (alltså till allt) så bladrosetterna är en riktigt lyxig bonus. De jämförs med brysselkål (till växtsättet) men så smakar de inget som ens liknar brysselkål utan mer som en söt och mild grönkål.

Visst är det väl häftigt att det går att ha kvar grönsaker i sin trädgård ännu ett år efter sådd, bara man vet vad som funkar.

5 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page