top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Hur väljer jag växter till odlingen?

Det grönskar i nästan alla lådor i odlingen nu. Men bara i nästan alla, för hur jag än försöker så verkar jag aldrig lyckas fylla dem till brädden.

Note to self! Så MASSOR nästa år så att inga ytor lämnar tomma.Hur jag väljer vad jag odlar då? Ja-a, hur gör jag riktigt? Nu är ju det här bara mitt andra år som blomsterodlare och jag letar fortfarande efter växter som passar mig och Floristgaragets buketter. Här är iallafall några punkter som jag omedvetet följer i mina val.

Säkra kort

Daggkåpa, stjärnflocka och blommorna av alunrot hade jag mycket av från förr och visste att de är pålitliga perenner som levererar somrigt limegrönt och vita blommor oavsett vad. Likadant satsade jag på blåklint och ringblommor som dyker upp bara man en gång strött ut frön.

Det känns bra att ha det här grundutbudet att tillgå, så har jag också utrymme att testa mig fram vilka nya sorter jag gillar och vad som löns att odla.

Experimentera

Första året ögnade jag genom flera nätsidor med frön för att hitta intressanta sorter. En sida har till och med en kategori som heter ”snittblommor” så den tog jag till hjälp för att veta vad som växer sig tillräckligt högt. Det blev många experiment det året, men de har hjälpt mig mycket och jag hittade flera guldkorn som fick komma igen i år.

Inspireras

När jag skrollar genom instagram dyker det upp en hel del blomsterodlare och bilder från deras odlingar i flödet. Där låter jag mig inspireras av de sorter som odlats här i Norden och ser ut att funka.

Uppköpsresor IRL

Jag besöker nejdens trädgårdscenter flera gånger under säsongen. Då får jag uppleva hur perenner ser ut på riktigt under de olika årstiderna och kan välja nya sorter utifrån det.

Nu har jag till exempel tänkt att jag snart måste göra ett nytt besök för att hitta någon mer högsommarblommare.

Summa summarum. Det är lätt att hitta nya växter att gilla och njuta av, men att hitta växter som lämpar sig som snittblomma är inte närapå lika enkelt. En sån växt ska helst producera många blommor så att det ens ska lönas att ha den i odlingen. Den ska också ha långa stjälkar så att blomman/bladet går att använda i buketter.


Inspireras, testa och chansa. Det är mina ord på vägen till dig som vill odla egna snittblommor i trädgården.

79 visningar

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page