top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Living on the edge of a odlingslåda

Det är starka känslor så här i mitten-slutet av mars. Har snön hunnit smälta och jorden börjat tina kan det faktiskt vara lite mer lindrigt, men i år är känslorna brutala.April 2021


Vi har så mycket snö kvar och samtidigt spritter det av odlingsintresserade i hela kroppen. Jag vill börja sätta upp tunnlar över dahliabäddarna för att tulpanerna ska vakna till. Jag vill så massa frön och se dem gro (utan att ha dåligt samvete över att det fortfarande är 12 veckor kvar till sista frost och plantorna kan växa ur sina små krukor).


Här i Österbotten i Finland beräknas järnnätterna, när det finns risk för frost, infalla runt 10-11 juni, alltså bara två veckor innan midsommar. Att börja så nu är att leva lite risky, men samtidigt behöver mina grödor ett litet försprång för att hinna ge skörd helst så fort som möjligt. Så ni förstår att det krävs både skicklighet och tur om man ska vara blomsterbonde.


...Jag vet att den snömängd vi har nu är ganska bra för att vara mars, risken för att allt ska frysa bort är mycket mindre. Men det hjälps inte när längtan är stark!

32 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Plus!

Comments


bottom of page