top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Min mest värdefulla odlingslåda

En av mina mest värdefulla odlingslådor är den där jag i höstas tryckte ner runt 50 vitlöksklyftor. vitlök var det som familjen åt mest av kunde jag inte riktigt förstå. Varför skulle man odla så mycket vitlök att det räckte hela vintern? Vem vill väl ha vitlök i all mat man tillagar?


Nu vet jag bättre. Vi fick en jättestor vitlöksskörd förra sommaren och vi har sedan det ökat vår vitlökskonsumtion med… tja ganska ordentligt mycket. Numera är lådan där jag i höstas tryckte ner runt 50 vitlöksklyftor bland de mest värdefulla lådorna jag har. Den får extra mycket näring så att klyftorna ska kunna växa sig till stora och fina vitlökar.När jag sysslar i mina odlingslådor nu på våren så hittar jag små vitlöksplantor som sticker upp lite här och där. Det handlar ibland om att jag sått frön för något år sedan, glömt bort dem för att stråna är så smala och ”osynliga” det första året, och först nu andra året hittar dem när bladen är lite grövre. En del får stå kvar där de står medan jag också har flyttat undan en hel rad med små vitlökar för att ge utrymmet till annat. Bara lite ommöblering helt enkelt.


Vitlök är bland det första som sticker sig upp ur jorden på våren och vittnar om att säsongen är här. Ofta börjar de växa så tidigt att man får vara rädd att blasten ska frysa och skörden bli till assigt. Men sällan tar vitlöksblasten skada, vad jag fått erfara iallafal. Och med tanke på att du själv kan gå och nalla lite blast till matlagningen så tror jag inte att det gör något att topparna kan frysa lite.7 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page