top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Nytt år, Nya dahliaknölar

På årets första dag brukar jag vanligtvis hälsa på de dahliaknölar jag övervintrar i källaren. I år blev det ett avbrott i den traditionen när temperaturmätaren utomhus visar så lågt som -31°C som värst. I källaren är det fortfarande plusgrader, förstås. I köket där vi har källarluckan har vi också vår lilla jötul som vi flitigt eldar i kalla dagar som dessa. Egentligen vet jag inte, men det känns som att det skulle kunna bli en chock för dahliaknölarna att plötsligt befinna sig i ett 20° varmare utrymme.2023


Hur som helst. I höstas fick jag slänga majoriteten av mina nyinköpta dahliaknölar när de visade tecken på knippebakterios... och det betyder att det är mer eller mindre ett måste att köpa nya knölar! Så istället för att ta hand dahliaknölar på nyårsdagen, så handlade jag helt nya. Det råkade kanske bli 25 stycken där i ivern.


Jag har trott att jag som odlare för professionellt bruk* behöver ha få sorter men istället fler av samma sort. Förra säsongen kom jag fram till att det inte alls är så för mig. Jag vill ha 1-2 knölar av varje sort och istället använda dem på ett unikt sätt.närbild av dahlian Jowey Winnie

Jowey Winnie från Garden Flora 2023


Och så undrar ni säkert vilka sorter jag satsar på i år? Jag ska ännu handla några expemplar från Garden Flora så fort utbudet på deras webshop är fullständigt (annars har jag en tendens att handla flera gånger), men nu har jag iallafall inskaffat en grund från FAM flower farm.


La Luna

Tartan x2

Jowey Frambo

Mango Madness

Jowey Brochant

Gallery Cobra x2

Hollyhill spider woman

Marble ball

Jowey Mirella

Jowey Paula

Sweet Sophie

Pink Magic

Jowey Winnie

Tyrell x2

Kelsey Annie joy x2

Copperboy x2

Black Narcissus x2

Penhill Dark Monarch x2*Så måste det ju bli eftersom jag själv är professionell florist och det är jag som använder blommorna?


86 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page