top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Vattna rätt i hettan

Värmen är olidlig och jag kan inte bestämma mig för om det är bättre att vara inomhus eller utomhus under dagarna. Just nu sitter jag faktiskt ute i skuggan för att det blåser lite friskare här än i det kvava vardagsrummet där det dessutom huserar barn med vänner. När regnade det ens sist? Rätta mig om jag har fel, men jag tror att det börjar vara mer än en vecka sedan nu.


På dagarna är det alldeles för varmt för att arbeta i odlingen så det har tagit lång tid att plantera ut dahliorna. Stunden när det faktiskt går att arbeta i odlingen är inte alls lång. 19-tiden har det förhoppningsvis blivit så svalt att det känns möjligt, men då är det inte länge tills myggorna har sin mattid.

Nu är dahliorna ändå i jorden lagom till midsommar. Inte för att det är någon grej med att "de måste vara planterade till midsommar för annars blir det ingen midsommar", det är helt enkelt bara av praktiska skäl. På midsommar är vi på villan och då vill jag inte behöva ha någon som kommer och vattnar krukorna åt mig.


Men bevattningen nu när det är snustorrt överallt... Folk tror att jag vattnar hela tiden, men det gör jag inte. Jag täckodlar och vattnar smart.


Täckodling har varit räddningen de senaste åren när somrarna har varit varma och torra. Utan ull och halm mellan raderna med blommor skulle jorden torka ut på en dag. Nu behöver jag inte vara orolig över att jag "glömmer vattna" (inom situationstecken eftersom jag ibland inte glömmer utan helt enkelt inte orkar) när jag vet att jorden hålls fuktig ett par dagar.

När jag täckodlar använder jag ull mellan raderna och halm mellan plantorna. Skulle jag ha gräsklipp skulle jag sätta det mellan plantorna, men nu har vi så liten gräsmatta att det inte löns att klippa för täckodlingens skull. Halmen jag använder är den jag bredde ut i gångarna mellan odlingslådorna förra året. Efter ett år har halmstråna blivit korta bitar och liknar mer spån än halm och bara därför är den smidig att peta in mellan plantor.


Ullraderna mellan raderna med blommor är som vattendepåer. När jag förbereder lådorna på våren gräver jag diken som jag fyller med ull. Jag har kommit fram till att det här är ett mycket effektivt sätt att vattna ner dit rötterna söker sig och samtidigt torkar det inte upp för snabbt heller när solen inte når dit.


Så nu till midsommar vattnar jag hela odlingen ordentligt på torsdagkväll och då vet jag att jag inte behöver vattna på nytt förrän tidigast lördag. Oavsett om det regnar eller inte. Bra va!

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page