top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Vikten av planering för att undvika svinn

Jag brukar alltid uppmana mina kunder att beställa begravningsbuketter, blombud, buketter till uppvaktning, studentrosor i god tid... ja egentligen vid alla tillfällen försöker jag påminna om det här. Varför? Jag ser stor skillnad i hur mycket svinn* det blir om jag köper in på högt och gör beställningar utifrån det material jag har (då måste jag ändå alltid köpa in mer när kunder önskar andra blommor/färger) och när jag får planera mina inköp utgående från beställningarna.


Låt mig ge ett exempel. Mona, Viktoria, Leif och Kalle har alla gjort tidiga beställningar från Floristgaraget inför helgen.


Mona har beställt från sin arbetsplats som ska uppvakta en anställd som fyller 50 år. Hon vill ha en rosa bukett med Pioner och något lila.

Viktoria har dop och Har beställt en krans och en bukett i flickiga färger.

Leif har bröllopsdag och vill ha en stor bukett till sin trädgårdsintresserade fru.

Och Kalle ska på begravning och har önskat en handbunden bukett.


När jag har de här fyra beställningslapparna i handen är det dags för mig att börja pussla.

Mona vill ha pioner och då kan jag också använda dem


i Leifs trädgårdsbukett. I Leifs bukett skulle lejongap vara fina och de är också perfekt i en handbunden begravningsbukett.

...och så vidare.


Ja ni fattar. Med lite planering kan jag minska materialmängden avsevärt mycket och det ger i slutändan mindre svinn.

Men ibland lyckas det förstås inte alls. Som nu till skolavslutningshelgen behövde jag beställa in rosor i förväg för att få välja färger och få ett bättre pris. Då stod jag där med runt 40 dyra rosor som jag inte kunde använda. Har jag tur kommer det in beställningar på begravningsbuketter till veckan efter och jag kan använda av rosorna där. Men så gick det inte i år.


Så nu har ni lärt er lite mer om svinnmaterial och varför det är viktigt att göra sina beställningar i god tid.

God tid är sedan ett lite flummigt intryck, men om man har riktigt specifika önskemål är en vecka före ganska nödvändigt.


*Blommor som blir gamla och måste kastas

Liknande inlägg

Visa alla

Σχόλια


bottom of page