top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Viktig information i sommarvärmen

25 april och +21°C? Njä, så är det inte riktigt tänkt att det ska vara. Visst kan det vara jätteskönt att ta av sig jackan, sitta utomhus och gotta sig. Men det är farligt med sån här värme så här tidigt. Jag ska förklara.


Rädisorna gror fint på friland nu… men vad händer sedan när det fryser?

Du förstår, växterna vet inte att det bara är april och att det kan komma iskalla dagar flera veckor framöver. När det är sådan här sommarvärme luras vi också att köpa på oss sommarblommor, småplantor och känsliga tomatplantor för att sedan ställa ut dem. Visserligen är det +20°C på dagen, men tolv timmar framåt kan det vara nära noll. Skillnaden är stor om du är en liten grön planta, och kan ge skador eller rent av vara dödligt.


Det jag vill komma till är att OM du planterar ut något känsligt nu, så måste du tänka på att slänga över fiberduk till natten. Jag själv gamblar alltför mycket, men det är bara för att jag helt enkelt inte orkar springa och täcka allt varje kväll. Har du mer ork och färre odlingslådor än mig, så kan det vara lönsamt att vara mer försiktig.


Penséer och violer tål ner mot -5°C, men de mår ändå bättre om man sätter fiberduk över och temperaturskillnaden inte blir för extrem


Redan nästa vecka svänger trenden och det blir svalare igen med frost på nätterna. TACK OCH LOV! Ja eller frosten hade jag väl klarat mig utan, men jag hurrar över svalare dagstemperaturer. En orsak till att april-maj brukar vara min favoritårstid är för att vädret är mer tillåtande att jobba i (om man är en svettkorv som jag är). 2019 är en besvikelse.


Jag hoppas att maj skulle kunna vara svalare (+10°C skulle passa fint, tack!) med enstaka ordentliga regndagar (gärna de dagar jag jobbar) mellan alla de soliga och fina! Var sätter man in sin beställning?

2 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page