top of page

Begravning & Blommor

Begravningskrans, begravningsbukett eller begravningsdekoration?

Att bära fram blommor vid begravning är en tradition som har funnits med oss i tusentals år. Det är ett sätt att hylla den bortgångne och samtidigt ge något vackert på färden. Tidigare användes ofta kransar vid begravning eftersom den symboliserar solens gång på himlavalvet, det eviga livet och att det varken finns början eller slut. Uttrycket "krans" finns fortfarande kvar med betydelsen att det ska till en begravning mer än att det syftar på modellen.

En begravningsbukett skulle jag säga att är ett samlingsnamn på alla typer av binderier att sätta ner vid graven. Däremot är en handbunden begravningsbukett precis vad det låter som, och kan väljas om man inte vill ha något alltför stort.

En begravningsdekoration, hyllningsbukett eller begravningsarrangemang är blommor som arrangeras på höjden eller liggandes som en droppe. Det sistnämnda är den som är mest använd här i Finland.

En kistdekoration eller kistbukett avser de blommor som dekorerar kistan redan från början av ceremonin.

Kistdekoration

Begravningsbukett

Begravningskrans

Titta på bilder av blommor till begravning

Jag har aldrig beställt en begravningsbukett förr

Det kan vara svårt att veta vad som gäller om man aldrig behövt beställa blommor till en begravning. Här kan det också variera mycket beroende på var i landet och vilket land man befinner sig i.

Vet du inte var du ska börja är det bara att fråga mig så kan jag guida dig i rätt riktning.

Det finns egentligen inga uttalade regler mera för hur ett sorgbinderi ska se ut eller vilka färger som är gångbara. Du ska få göra blombuketten så personligt som du vill.

Handbunden begravningsbukett

Vilken färg ska jag välja?

Hur man ska veta vilka blommor och färger som ska användas är inte alltid enkelt.

Du kan välja enligt säsong eller enligt vad du själv tycker är vackert. En annan möjlighet är att ta fasta på minnet av den avlidne. Vilken var Hens favoritfärg? Tyckte Hen om skogen, skärgården, fiske? Bara för att nämna några exempel på vad man kan tänka på.

92FC18CC-ECA5-4083-8710-C22B9676D0C2_1_105_c.jpeg

Öppet hjärta/
hjärtformad krans

Kompakt hjärta

bottom of page