top of page
Tulpanblad april 21_edited.jpg

Odlingen mitt i stan

Jag älskar att odla och har under många år fokuserat på grönsaker för eget bruk. När jag bestämde mig för att bli företagare och ha min verksamhet på min egen gård kändes det naturligt att byta ut grönsakerna i odlingslådorna och istället satsa på blommor.

Efter tre säsonger och en stor mängd arbete har jag i nuläget mellan 60 och 90 kvadratmeter reservera för sommarblommor och en stor mängd rabatter med perenner och buskar. Allt med tanke på bukettillverkning och torkning.

DJI_0196.jpg

Sortimentet

Under åren har jag testat många olika sorter och valt ut de som passar mig och efterfrågan bäst. Utbudet varierar därför också från år till år.

I maj växer de första längre stjälkarna upp i form av tulpaner, hyacinter, hundtandslilja och narcissus. I slutet av sommaren slår dahliorna ut och är sådana drottningar ända tills frosten tar dem. Under de 6 månaderna frossar jag i egenodlade blommor som jag mycket gärna sätter i buketter.

Sommarblommor bukett

Tunnelväxthuset

Mittemot dörren in till Floristgaraget står ett gammal tunnelväxthus. Tanken är att det inom några år ska bytas ut mot ett finare bygge av gamla fönster som samtidigt får fler funktioner.

Tunnelväxthuset använder jag exempelvis till att kallså sommarblommor i i mars. Där får sådderna stå i både kyla och värme tills plantorna växt till sig och är klara att planteras ut på friland i maj-juni. Den här metoden ger mig fina och härdiga plantor som inte behöver avhärdas genom att lyftas ut och in.

Det här är också det självklara alternativet för mina kaffepauser under de svalare dagarna.

Tunnelväxthus
Solboll

Slow flowers Finland

När en blomsterbonde inte använder sig av stora mängder energi för att odla utan låter det ta tid och samtidigt följer säsongerna, pratar man om slow flowers.

Sedan några år tillbaka finns gruppen Slow flowers Finland. De flesta odlare finns i södra delen av landet och här i Nykarleby finns Floristgaraget som den nordligaste medlemmen.

Odling källbacken
bottom of page