top of page

Floristgaragets hållbarhetsarbete

När jag för några år sedan deltog i en transition launch insåg jag vilken belastande bransch jag är verksam i. Något rasade inom mig och jag kände skam och skuld. Stickmassa, importerade blommor från andra sidan jordklotet, slit- och släng, cellofan, plastsnören och sönderstressade florister. Det kändes inte rätt någonstans.

​

Några år senare när jag funderade på de värderingar jag ville ha i Floristgaraget blev "hållbarhet" det första jag skrev ner. Det är kanske den viktigaste biten och det som dagligen styr valet av blommor och material som används.

​

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Återbruk

Importerade blommor kommer för det mesta förpackade i plast och ihopbuntade med gummiband. De här förpackningsmaterialen går utmärkt för mig att återanvända när jag packar in mina buketter.
Av samma orsak använder jag enfärgat papper utan tryck när jag packar buketter, så kan du fortsätta kedjan med återbrukat material.

En del material som jag inte kan använda går vidare till Zachariasskolan och småbarnspedagogiken som alltid behöver spännande pysselmaterial.

Bindpunkt bukett

Odlingen

Branschen i sig är mycket belastande i och med att det krävs en mängd solljus, vatten och värme innan vi florister ens har blommor att binda buketter av. I Österbotten är möjligheterna till odling av snittblommor begränsad till några månader om året och det är glest med proffessionella snittblomsodlare.  

Eftersom odling sedan länge varit ett av mina främsta fritidsintressen har det också varit en självklar del av Floristgaraget sedan start. Från de första tulpanerna i maj till de sista lejongapen i oktober är en stor del av buketternas blommor lokalodlade.

​

Havet av blommor bakom Floristgaraget ger både oss och kunderna stor vardagsglädje, men det är också ett viktigt tillhåll för fjärilar, bin och andra pollinatörer.

Floristgaraget lejongap

Svinnhantering

Först och främst är Floristgaragets arbetssätt anpassat för att inte resultera i alltför stor mängd svinn. Att bara köpa in det material som beräknas gå åt är effektivt och samtidigt en spännande utmaning. 

​

De blommor som inte går åt sig kan möta tre olika öden:
-Torkas och användas i kransar och blomstermoln

-Säljas som Bosseblommor (inte tillräckligt bra för att säljas till fullpris men som fortfarande är fina flera dagar framåt)
-Användas till marknadsföring

​

Ibland bryts blommor av och blir för korta för att använda i buketter.  De blommorna kan användas till en rad olika ändamål. Kransar, arrangemang, i botten av begravningsbuketter, i små vaser eller som här där de korta blommorna oftast slutar som pyttesmå buketter i barnens händer. 

​

Det blir en del växtrester när blommor hanteras och buketter binds ihop. Organiskt material komposteras för att senare användas för att bygga nya odlingsbäddar eller fylla på med material i de befintliga odlingslådorna.

Minibukett svinn
svinn blommor

Miljövänliga blombud

I en liten stad som Nykarleby är allt inom räckhåll. Därför erbjuder jag cykelbud som ett miljövänligt alternativ när blombud ska levereras. Det går förstås inte alltid att genomföra, men då passar jag oftast på att ta blombud samtidigt som barnen ska skjutsas till träningar, vi behöver handla eller annat som gör att vi startar bilen.

Cykelbud

Som en del av Floristgaragets hållbarhetsarbete väljer jag alltid europeiska blommor när det är möjligt. Sträckorna inom Europa är förhållandevis korta om man jämför med de blommor som transporteras från de stora produktionsländerna i Sydamerika och Sydafrika

Jag har också kontrollerat många odlare och deras miljöcetrifikat för att ta reda på hur producenterna inom branschen tänker runt hållbarhet

Producenter

närproducerade blommor
bottom of page