top of page
  • Sandra

Övervintra Citrus

Jag vet inte vad ni har i ert pannrum, men i vårt dignar det av sura små Calamondinfrukter. Ja jag övervintrar citrus i pannrummet för att vi råkar ha ett stort söderfönster där, och inte fullt så varmt som i resten av huset (egentligen är det väl inget pannrum längre när vi bara har bergsvärmepumpen där och ingen egentlig ”panno”). På hösten när calamondinen blommar, tror jag att vi har det mest väldoftande pannrummet i hela världen.


Kalamondin är en citrusväxt

Små sura citrusfrukter

Calamondin är en tacksam citrusväxt som jag tror att de flesta faktiskt skulle klara av att få frukter på. Sommartid går det bra att ha dem att stå utomhus (bara man ser till att regnvattnet slipper att rinna bort ur krukan så att den inte drunknar), och vintertid klarar den gott vanlig rumstemperatur om man inte råkar ha ett lite svalare utrymme. Vi vattnar våra en gång per vecka, och nu har jag börjat ge lite näring också så att frukterna ska orka mogna. Förra året gav jag ny mylla åt dem, och då fick jag lära mig att man ska blanda 50/50 vanlig svartmylla och så/plant/kaktusmylla med perlite (små vita kulor som ”fluffar” upp myllan så den inte blir så kompakt). Riktigt näringsfattigt, men då ska man istället ge näring (citrusnäring) i vattnet.

Själva frukterna är riktigt syrliga, men funkar bra att tillverka marmelad av. Jag har själv bara skivat upp dem som garnering på julbordet, och någon gång lagt i broilersås. Man kan säkert också använda dem i typ smoothies och sånt också.

 

Mina små tips till er om Calamondin.

  • Ät inte de frukter som ofta finns på växten när ni köper den i butiken. De är sannolikt mycket besprutade.

  • Vattna regelbundet, de får lätt ohyra som ullöss. Been there done that, och de där små ulliga sakerna är svåra att få bort. Och så är de äckliga.

  • Skörda frukterna så att inte grenarna går av.

 

Iväg och skaffa en calamondin nu gott folk! Om inte annat så doftar blommorna underbart, och så kan man klämma lite på frukterna för att få en ljuvlig citrusdoft.

3 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page