Det pratas väldigt mycket om sådder nu, både på bloggar och på alla trädgårdsgrupper. I mitt huvud är det stundvis väldigt intensivt också men inte så där hysteriskt som det brukar kunna vara (thank you mindfulness!). Jag ska så, men jag brukar föredra att invänta mildare väder för att kunna vara ute utan att förfrysa fingrarna.
I år tänkte jag försöka mig på kål igen. Det är en sån där grönsak som jag inte har orkat med varje år i och med de envisa skadedjuren (kålmal, kålfjäril och deras larver) som så gärna vill vara med och äta av skörden. Fiberduk hjälper jättebra mot dessa skråttar men då ska man inte ha en katt som tycker om att hoppa upp på dukarna. Varje år är det likadant, Nelson förstör fiberdukarna en efter en. Nu har jag investerat i ett mer hållbart alternativ för att orka testa igen -kålnät!
Vår frys har varit fylld med GRÖNKÅL, men vi har hittat så många användningsområden att vi nu i månadsskiftet februari-mars bara kan tillreda en maträtt till. Det säger en hel del om att vi inte kan odla för mycket grönkål iallafall. Och den är tacksam att odla eftersom det kommer ganska mycket av bara ett par plantor.
De sorter jag fastnat för är ’half tall’ och ’dwarf green curled’ och i år har jag också ’scarlet curled’ som är lila.
BLOMSTERKÅL odlade jag första gången förra året och upptäckte nu i vinter att den var jättegod att gå och plocka i sig direkt från plantorna. I år tänker jag odla ännu mera av den, och inte bara i växthuset utan också på friland.
Sorter: ’Kalettes garden mix’ och ’autumn star’
En rotsak som min fammo och faffa alltid hade som råkost åt oss när vi var små är KÅLRABBI. Den går också att ugnsrosta, steka och sätta i soppor… Men det visste jag inte när vår lärare i frilandsodling (under studietiden i Vasa) en gång frågade mig vad man ska använda den till -Vi hade bara ätit den rå.
’Delikatess weisser’ och ’Wiener blå’ (lila) är de jag testat.
KÅLROT har jag aldrig testat förut, men jag tycker det är en väldigt god rotsak att använda i rotmos, soppor, stekt, ugnsrostad och förstås också som råkost.
Sorten jag ska testa i år heter ’best of all’, så vi får väl se!
Svedjerova
Också ROVA hade min fammo och faffa väldigt mycket av och är lite av en nostalgi-gröda för mig. Svedjerovor har jag odlat tidigare och de är också väldigt goda, men jag letar fortfarande efter den där rätta sorten för mitt smaksinne.
I år ska jag testa sorten ’Goldana’. Svedjerovan jag odlat heter ’Enon kanta’.
Visste du att RÄDISA tillhör samma familj (Brassicaceae) som kål? Därför listar jag den här tillsammans med alla de klassiska kålarna. Rädisor vet jag inte riktigt hur jag ska förhålla mig till. De kan vara så sjukt starka om man inte vattnar dem tillräckligt, och ingen i det här huset vill riktigt äta dem som de är. Men sedan upptäckte vi att de är fenomenalt goda att ugnsrosta!
De sorter jag har i lagret är ’Easter egg’, ’Cherry belle’, ’Diana’ och ’Pink beauty’. Det är bara ’cherry belle’ jag har odlat tidigare.
En relativt ny favorit för mig är TATSOI och PAK CHOI. Det började med att jag köpte en salldspåse på reko innehållande en kruka pak choi. De tål lite frost så därför är de särskilt bra att plantera ut i växthus tidigt på året.
’Summer breeze’, ’Joi choi’ och ’green fortune’ är pak choi-sorterna jag har testat på. Tatsoi-sorten heter inget särskilt.
KINAKÅL är ju gott, så då tänker jag att det är värt att testa! Jag har inte odlat den förr, så det blir spännande att se hur det går.
Sort: ’Wong bok’
SPETSKÅL är lite knepigt tycker jag, eller så är det bara som det verkar med alla de här skadedjuren. Men i år ska jag banne mig odla fram några spetskål för att se om det faktiskt är så mycket godare än köpta huvudkål, som det sägs.
De jag ska odla är ’Express’ och ’Early Jersey Wakefield’
Avslutningsvis önskar väl alla sig ett eget hav av egna BROCCOLI och BLOMKÅL? Det ska jag försöka mig på i år. Blomkål har jag lyckats bra med hela två gånger tidigare och broccoli har jag haft en sprouting-variant av.
I år blir det Blomkål ’snowball’, Broccolo ’Romanesco’, Broccoli ’Waltham’ och Broccoli ’italian green sprouting’
Commentaires