top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Blomflugornas herre

Blomflugor pratar vi om, fastän de små kräken egentligen inte alls är en blomfluga. Däremot trivs de bland blommorna och har därför i alla tider fått heta det som passat dem. Oftast är det sorgmyggor vi har i våra krukväxter, eller vattenflugan, men det kan krävas mikroskop innan du vet exakt vilken av dem det är.

Oavsett vilket namn den lilla skrotten sist och slutligen bär känns överflödigt. Den är irriterande där den surrar omkring.

Varifrån kommer de? I naturen finns det både ett och annat som följer med in med jorden. Till exempel när jordpåsarna lagras kryper det in flugor som lägger sina ägg.
När jag fick en fråga om blomflugor i mitt kommentarfält fick jag tänka till ordentligt. Jag har aldrig tänkt på det förut, men vi har nästan aldrig blomflugor där hemma. Jag läste på och försökte hitta en förklaring till avsaknaden och kom fram till att det måste bero på våra bevattningsrutiner. Vi låter våra växter torka upp riktigt ordentligt innan vi vattnar på nytt så därför trivs inte heller sorgmyggor eller vattenflugor.

Enda gången vi drabbas är på våren när jag driver upp småplantor inomhus. Då vill jag gärna hålla dem mer åt det fuktiga hållet och då brukar Sorgmyggorna/Vattenflugorna/Torvflugorna dyka upp. Flugorna i sig är ofarliga men det är deras larver man behöver se upp med.. De är inte farliga för större grönväxter, men små plantor med känsliga rotsystem gillar larverna och tar sig gärna ett skrovmål.

Jag brukar sätta upp gula limfällor (flygfän gillar gult) och ge näring åt småplantorna för att förstärka rotsystemet och kanske lyckas mota skrottarna på det sättet.


I fjolårets varmbänk trivdes sorgmyggorna i fukten. Då fick jag sätta limfällor där också!

Tre tips mot ”blomflugorna”

  • Har du små svarta insekter som surrar runt dina grönväxter kan du börja med att låta växterna torka upp ordentligt innan du vattnar på nytt. Du behöver testa dig fram lite hur ofta du behöver vattna, men i regel räcker 1 gång per vecka åt vanliga grönväxter.

  • När du nu snart ska byta jord åt dina växter så kan det lönas att byta till en jord som torkar upp ordentligt istället för att hålla fukten alltför länge.

  • Att täcka jordytan med dekorationsgrus eller liknande gör det svårare för flugorna att ta sig ner i jorden och lägga sina ägg.

12 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page