top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Den nakna jungfrun räddar plommonskörden

Vilket fantastiskt plommonår vi har haft på källbackan i år! Våra träd är ganska unga och gav tillexempel förra året bara 5 respektive 20 plommon. Nu skördar vi mängder och äter så att det står ut ur öronen, både blåa och gula.


Årets mängd kan förstås bara bero på att träden helt enkelt är redo att producera mycket frukt... eller så har den nakna jungfrun gjort sitt!


Plommon gul

I min odling är det som tur inte jag som bär titeln som den nakna jungfrun. Under plommonträden blommar så här års en starkt rosa lökväxt som heter Tidlösa, Colchicum autumnale. Den går också under namnet "den nakna jungfrun" eftersom den blommar utan blad.

Tidlösan är en extremt giftig växt och under plommonträden gör den underverk. Växtens alla delar innehåller alkaloiden colchicin som i sin tur stimulerar stenfruktträd att producera mer frukt.


Tidlösa under plommonträd

Så, om det är en tillfällighet att våra plommonträd ger enorm skörd ett år efter att jag satt ner tidlösa under dem eller om det bara är så att träden var redo först nu går bara att spekulera i. Jag njuter iallafall av resultatet.


49 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Vitlök

Comentários


bottom of page