top of page
  • Skribentens bildHejsandra

En riktig mammaväxt

Nu och då får jag frågan om vilken som är min favoritgrönväxt. Att välja en favorit bland alla fina grönväxter är som att välja en favorit bland sina barn -omöjligt! Men den jag gång på gång faller för är Kalanchoe. Nu tänker du kanske på våreld och höstglöd, jo de hör också till Kalanchoe, men så finns det jättemånga fina som odlas för sina blad.


Min senaste Kalanchoe har jag faktiskt extra förtjust i. Det kan bero på att det finns ett känslomässigt värde i den, men så är den faktiskt riktigt cool också!

Här är den, en växt som låter sina bebisar växa ut på bladen -Tusenmoder/Livsblad!




Som namnet säger kommer jag snart att ha tusentals mini-livsblad att dela med mig åt alla som önskar.

Kalanchoe är för övrigt en grönväxt som jag djupt rekommenderar åt den som vill ha något extremt lättskött i sitt fönster. Som andra fetbladiga växter kräver den inte särskilt regelbunden bevattning (mer eller mindre beroende på hur varmt du har hemma) eller annat ”daltas”. Du kan ha den i ett fönster och ge den ordentligt vatten de gånger du vattnar (1-3 gånger per månad är gissningsvis tillräckligt). Sedan om ett par år har den kanske växt till sig och behöver beskäras, men då är det bara att ta av där man vill och så skjuter den ut nya skott. Det du tar bort kan du rota i vatten eller fuktig jord.

När jag flyttade hemifrån där för 13 år sedan fick jag i något skede en tusenmoder av mina morföräldrar. Den växte i raketfart och gav sticklingar som bara den. Men det var också det som gjorde den så intressant. Jag minns till och med att jag skrev en uppgift om tusenmodern i mina tidiga studier på grund av den här gåvan.


2007

Den jag har nu är lite annorlunda än den jag hade back in 2007. Trots det är de båda en Kalanchoe daigremontiana, men olika varianter.

55 visningar

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page