top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Ge grönväxterna lite kärlek

I början av förra veckan när det var min tur att ha sevendays instastory-takeover planterade jag om lite blommor och visade lite favoriter och sånt. För den som missade min show finns en del fortfarande kvar på sevendays igTv (instagram). Men så tänkte jag faktiskt dela med mig av lite omplanteringstips här också.– Alla växter behöver inte planteras om varje år. Jag brukar satsa på de som ser lite ledsna och hängiga ut eller helt enkelt ser ut att krypa ur krukan.

– Om du lyfter upp plastkrukan ur ytterkrukan och rötterna har vuxit ut genom dräneringshålen är det läge för omplantering.

– Har växten mycket rötter (se tidigare punkt) behöver du byta till en storlek större på krukan. Kom ihåg att för stor kruka inte heller är bra.

– Använder du lerkrukor kan du låta dem ligga och dra i sig vatten en bra stund innan du planterar i dem. Lera drar i sig vatten och kommer torka ut jorden och den nyplanterade växten om krukan inte är mättad.

– Se till att det finns dränering av något slag så att överloppsvatten kan rinna bort. Bäst är kruka med hål i och ett fat under, då kan du ha bra koll.

– Välj en bra jord från början. Jag har varit med om billig blomjord som blir kompakt och hård som sten. Där lämnade vattnet bara på ytan och växten torkade upp alldeles för snabbt.

– Efter du har planterat om dina växter ska du komma ihåg att vattna rikligt med bara vatten. Vänta med näringen i cirka två veckor.

– Samtidigt som du planterar om kan du passa på att ta sticklingar. Där finns det så många olika direktiv att jag omöjligt får me allt i en mening. Kolla upp hur det är med dina växter och hur man tar sticklingar.

– Putsa också upp växten, alltså ta bort alla döda och torra blad.

3 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page