top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Helg med tillsammansodlingen

De två senaste dagarna har varit lite extra roliga när vi byggt upp tillsammansodlingen här i centrum av Nykarleby. Natten till lördag drömde jag stressdrömmar om att det var så hett att ingen av deltagarna dök upp, men så blev det inte. Både den regniga lördagen och idag när solen stundom värmt ordentligt har det varit full rulle i odlingen.


Det är svårt att beskriva känslan av 10+ personer som bara fungerar stillsammans utan vidare direktiv. Jag och Ida som är projektledare har gång på gång fascinerats av hur snabbt och smidigt allting har byggts upp och hur vackert det kan vara med femton odlingslimpor plus ett potatisland.


Tillsammansodlingar borde byggas upp lite här och var i hela Finland. Det är ett så enkelt sätt att skapa mat när man hjälps åt och använder alla de kontakter man har för att samla material, delar på jobbet och samtidigt får ett socialt engagemang i samhället. Framför allt har man väldigt roligt tillsammans!



På lördag började vi med att samla ihop kvistar, grenar och grovt material att bottna våra odlingslimpor med. Vi har räfsat hela hästhagen och girigt samlat ihop alla löv vi har kunnat hitta. Regnet föll men var inte alls till besvär utan snarare tvärtom. Det var rent av skönt att ha något som svalkade, och picnic i en lada är inte illa alls.


Odlingslimpans recept är enkelt. Bottna formen med paff och tillsätt grovt material som grenar och kvistar, sedan finare material innan du toppar med stallgödsel och slutligen matjord. Som grädde på moset används gräsklipp för att förhindra att ogräset får fäste samtidigt som det håller jorden fuktig och ger näring åt grödorna. Allt det här organiska materialet kommer brytas ner likt en kompost och bli superfin, maskrik jord att fortsätta odla i år efter år.



Söndagen bjöd på lite vackrare väder, ungefär 3 kubik kärrad jord, gräsklipp, mera kvistar, löv och flera odlingslimpor. Slutligen kunde vi börja så våra frön som kanske kan ses som ett slags del-mål i vårt mål mot en fin skörd.

9 visningar

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page