top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Kallsådd -i år i växthus

I år är det mitt tredje år med mestadels blommor i odlingen vid vattentornet. Men det är första året som blomsterbonde med växthus till förfogande och det är en sann game changer.


Samma höst som jag sa upp mig från min anställning behövde vi också måla stommen på vårt växthus. Vi tog bort plasten och målade, men bestämde oss också för att pausa med växthuset en tid för att inte behöva bekymra oss för torkan som så ofta gjorde det värdelöst hett på sommaren. Lite visste jag då när jag sa att jag skulle använda växthusstommen som blomsterhus, att mitt nästa odlingsår skulle bestå av bara blommor.




Nu har vi satt plast på växthusstommen igen så att jag ska kunna vara smart med odlingen i år. Majoriteten av de växter jag ska odla har jag kallsått.


Att kallså är ett smart alternativ för den som vill spara på utrymmet inomhus, slippa långa och rangliga plantor, daltandet, omskolning och avhärdning. Och det är fröna själva som är de smarta här. De vet exakt när det är rätt temperatur för att börja gro och växer i en lagom snabb takt med de förhållanden som råder.


För enkelhetens skull använder jag mest pluggbrätten i odlingen i år, det underlättar vid utplanteringen av de många hundra plantorna, men du som hobbyodlar kan gott och väl nöja dig med krukor, godislådor, plastaskar från livsmedel och sånt. Champinjonaskar, hallon/plommontomataskar och godislådor är mina favoriter vid sidan om pluggbrätten.



Har du ett ouppvärmt växthus går det bra att ställa dina kallsådder där. Men tänk på att det påskyndar tillväxten en aning (ett större växthus blir inte lika hett som ett litet). Har du inget växthus går det precis lika bra att ställa dina sådder utomhus i skuggläge. Du kan ha plastlock på godislådor, ställa dina sådder i en större plastback eller ställa dem under ett tak. Genom att ha dina sådder skyddade är det lättare att reglera bevattningen och så hålls de fuktigare. Superviktigt är det hur som helst att göra dräneringshål i dina såkärl så att sådderna inte drunknar ifall bevattningen blir riklig.


En annan viktig aspekt att hålla koll på med kallsådder är vilka växter som går att kallså. Med min ADHD minns jag aldrig vad som funkar eller inte, men att läsa på fröpåsarna ger ledtrådar och att söka på internet ofta svar. Det mesta går att kallså, men här uppe i norr kan en del växter behöva längre tid på sig för att hinna blomma eller ge skörd och passar därför bäst att förodla.


Om vi pratar grönsaker så kan du iallafall kallså nästan allt förutom exempelvis tomat, basilika, chili, bönor (bondbönor undantaget), gurka, pumpa/squash och spritärter.

Vad beträffar blommor så tror jag att det mer handlar om att de behöver en längre utvecklingstid för att hinna blomma, men här har jag inte tillräckligt mycket erfarenhet ännu för att kunna uttala mig helt.



Det är inte alla vintrar det finns snö att tillgå när du kallsår, men om det finns så kan du använda den att vattna med. Lägg på ett lager snö så smälter det gradvis och håller jorden fuktig. När snön smält bort utomhus så går du helt enkelt över till att vattna med vattenkanna istället.


Om du har dina kallsådder i växthus kommer de ha mer bråttom att växa upp. Det kan vara bra att ha fiberduk redo ifall det varnas för minusgrader om nätterna, så får du bara lägga några lager duk över som skydd. Det som fått stå i växthus är mer härdigt och tål minusgraderna bättre, men det är ändå bra att täcka över så att temperaturskillnaderna inte blir alltför kraftiga.


Sammanfattningsvis.

Välj frön som kan kallsås

Gör dräneringshål i asken du sår i

Sådden behöver få luft (lufthål/ otätt lock)

Ställ i skugga

Kallsådd kan du ha både i växthus och utomhus

Släng snö på sådderna/vattna med jämna mellanrum



784 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page