top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Kål -do or don't?


Går du på gräsmattan flyger de upp. Sitter man på verandan flyger de runt en. Har man en köksträdgård är de som galna och finns precis överallt. Men vad är det för några som virvlar runt till förbannelse?


Tro det eller ej. Kålmalen är mer galna än någonsin i år och nöjer sig inte med att besitta rädisblad, smörgåskrasse och de stackars små kålplantorna. De finns på allt grönt. Kålmalen kommer med varma vindar från utlandet på försommaren och har bara en uppgift att fylla. De lägger ägg på undersidan av korsblommiga växters blad.


Kål, blomkål, broccoli, brysselkål, andra kålsorter och Raps är viktiga grödor för att kålmalens larver ska kunna få bästa möjliga start i livet. Äggen läggs på undersidan av bladen där de kläcks och på det viset har larven tillgång till mat direkt. När larven äter blir det hål med en skelettliknande, tunn, hinna över.



Flygfä't på nedre bilden har eventuellt inget att göra med texten. Den bara landade en stund.


Det finns inga bekämpningsmedel som jag egentligen, med gott samvete, skulle rekommendera att använda. enklaste är att täcka sina kålsådder med fiberduk eller kålnät direkt vid sådd eller utplantering, gräva ner kanterna i jorden för att göra det ännu lite svårare för malen. Någon slug rackare kommer ändå ta sig in, och då kommer det finnas glupska larver som vill ha din mat. Kläm ihjäl dem. Allra bäst är det att bekämpa både kålmalens och -fjärilens larver med att klämma sönder dem.


Det kan ta några år av mycket tvivel, små hoppfyllda stunder, klämmande, reträtt och orkeslöshet innan du inser att den där egna kålen ändå är värt alla de besvär den för med sig att odla.

3 visningar

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page