top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Nybörjarodlarens starthjälp

Om du aldrig har odlat tidigare. Var börjar du? Antingen kan du slå på stort och odla upp en hel gårdsplan på en gång, eller så satsar du allt på en pallkrage. Det är bara upp till dig, hur mycket du vill satsa i tid, energi och utrymme. Men om du är riktigt nybörjare kanske en pallkrage är lite lättare att ta hand om och sen utöka efter hand.


Storleken på odlingen är inte heller det viktigaste. Det finns bara en sak som du verkligen måste komma ihåg.

ATT VATTNA



Självklart beror det väldigt mycket på hur vädret är, men också om det regnar kan din odling behöva vattnas så att fukten kommer ner i jorden och inte bara rinner bort. Det gäller framför allt om det plötsligt kommer en störtskur efter en torrperiod.

Du behöver också välja rätt frön så drabbas du inte av besvikelse direkt första året (för jag räknar med att du vill fortsätta år efter år). Skippa kålen så slipper du de besvärliga kålmalarna, kålfjärilarna och deras glupska larver. Satsa istället på sådant som är svårt att misslyckas med så får du nästan garanterat känna den ljuva smaken av egenodlad mat.



Och vad är det då du ska så för att lyckas?

Bondbönor, mangold, dill, persilja, plocksallat,

potatis, sommarsquash, morötter, gräslök, sockerärter och rödbeta.

Alla de här är sådana som går att så tidigt på våren och inte kräver att jordtemperaturen ska vara någon viss grad (bönor och spritärter är exempel på sånt som är lite känsligare). Nu har du det roliga avklarat så behöver du någonstans att så också.


Sockerärter, bondbönor och bladgrönt är alla superlätta att odla också för nybörjaren.


Här är min mammas pallkrageodling inklusive kattgaller.

Jag nämnde pallkragar och det är faktiskt ett jätteenkelt sätt att starta en odling. Får du inte tag på begagnade pallkragar så finns det att köpa nya (för en aningen större summa) på byggvaruhus. Varför det är en fördel att börja med odling i någon slags ram beror helt enkelt på att det dels är enklare att begränsa ogrästillväxten men så blir det också enklare att vattna och koncentrera vattnet till stället där det behövs. En annan fördel är att en upphöjd odlingsbänk ger ett litet försprång på våren när solen värmer från sidan istället för bara uppifrån.

När du har din pallkrage (eller om du spikar ihop en ram själv) så bestämmer du var du ska placera den. Det behöver inte vara det varmaste och soligaste stället på din gård, tvärtom är det till och med bättre om det inte är det så behöver du inte vattna så mycket. Om det är gräsmatta där du ska odla så räcker det med att sätta tidningar under pallkragen innan du fyller med jord. Är det däremot något slags ogräs kan det behövas lite tjockare lager tidningar eller paff för att förhindra att det växer uppåt.

Man räknar förresten med cirka 3 jordsäckar per pallkrage, så vet du hur mycket du ska handla hem. Och om du handlar jord på påse behöver du inte fundera på att gödsla till en början. Men efterhand tiden går och näringen i jorden blir uppanvänd så behöver du kanske ge lite gräsklipp, kissvatten eller nässelvatten (eller något du köper i handeln, men kom då ihåg att du kanske vill välja det som är närmast biologiskt…) för att grödorna ska orka växa sig stora.




Om du använder ogödslad jord är det bra att blanda i lite kompost, stallgödsel eller annat för att boosta myllan och sedan fylla på med något mer snabbverkande (de tidigare nämnda) efterhand.

Dags för sådd! Du behöver inte följa alla anvisningar bak på fröpåsen med radavstånd och avstånd mellan plantorna men rotsaker behöver lite mer utrymme för att kunna växa till sig så där är ett hett tips att inte så alltför tätt. Spenat, persilja, dill, mangold och sallat är det inte så stor skillnad på hur tätt du sår, det växer ändå. Kratta jorden så att det inte är alldeles stora jordklimpar på ytan och vattna ordentligt. Om du vattnar före du sår så behöver du inte störa de ibland väldigt små fröna där de ligger. Täck fröna med lite jord och sedan är det bara att börja vänta.

Så länge du väntar ska du komma ihåg att vattna regelbundet så att sådden inte torkar ut. Att vattna är liksom A och O.

Så här enkelt kan du också odla sallat.


19 visningar

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page