top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Säsong för tulpaner

Nu är det verkligen mer vårvinter än vinter och det är också högsäsongen för Nordens mest älskade snittblomma. Tulpanen.


Varför tulpanerna är så omtyckta har säkert många olika orsaker. För konsumenten är de billiga, lättillgängliga och enkla att byta ut när de vissnar. För odlarna i Norden är det den perfekta blomman att odla den här tiden på året. Dels ska tulpanerna ha svalt för att bli kraftiga och fina och då behöver odlaren inte brassa på i kaminen och sparar på så vis in på uppvärmningskostnaderna istället. Tulpanknippen är också lätta att transportera utan att behöva bekymra sig för frostskador när de bärs in i blomaffären.
Säsongen för tulpaner är i dagens läge ganska lång. Vid lillajul kommer de första tulpanerna i rött och bara vi kommer över tröskeln till ett nytt år brakar försäljningen loss ordentligt. Tulpanerna är de hoppingivande januariblommorna med löfte om vår inom en snar framtid. Inte konstigt att vi älskar dem efter den nordiska mörka hösten.


"Tulpanerna är sämre än förr! de slår aldrig ut!"

Men är tulpanerna faktiskt sämre än vad de har varit förut? Det är ett påstående jag hört ett par gånger och sett att diskuteras bland trädgårdsfolk. Nej, tulpanerna har knappast blivit sämre med åren. Men vi måste fråga oss hur vi har ändrat våra vanor. Köpte vi tulpaner i matvaruaffären eller i blomaffären? Hade de inhemska tulpanerna kanske inte transporterats över halva landet på den tiden? Och hurudant inomhusklimat har vi haft innan golvvärme och luftvärmepumpar?
Hur länge en tulpanknippe står sig fin beror på flera faktorer.

  • -Hur länge har tulpanerna lagrats innan de kom till affären?

  • -Har tulpanerna fått rätt skötsel när de anlänt till affären?

  • -Ger du dem rätt skötsel enligt ditt inomhusklimat?


Störst skillnad, när man pratar om tulpaners hållbarhet, gör ändå tiden de har torrlagrats. Tulpaner SKA förvaras kallt och utan vatten när de transporteras, men inte hur länge som helst. En tulpan som lagrats länge utan vatten ändrar inte utseende särskilt mycket under de dagar du har dem i vas hemma. De torkar bara bort där de står.

En färsk tulpan är mycket mer levande när du sätter dem i sin vas. Den växer på höjden, slår ut och ändrar sin karaktär från dag till dag. Nu har vi väldigt svalt här hemma hos oss och då står sig en tulpanbukett vacker minst en vecka. Varm och torr luft kan minska på hållbarhetstiden, det råder du bot på genom att ställa in vasen med tulpaner i kylskåpet över natten.


Liksom min florist-kollega Nina (som har finaste instagramkontot spirande.fi) i Sydösterbotten har jag tyckt det är trist att säsongen för inhemska snittulpaner


är slut redan innan tulpanerna i trädgården hunnit upp ur jorden. Efterfrågan fortsätter ända till slutet av maj, men då måste man nöja sig med Holländska tulpaner.

I höstas satte jag ner runt 1000 tulpanlökar i min odling, bara för att kunna förlänga säsongen och njuta av allas vår favoritblomma ända till sommaren. Och inte bara för att JAG ska kunna njuta av tulpanerna, du kan också få dem i buketter sedan när de finns. Då pratar vi inte bara närodlade, utan härodlade!


146 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Σχόλια


bottom of page