top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Soilblockers for the win

Hur går det riktigt med snittblomsodlingen 2023 här i Österbotten? Vi har haft en takatalvi som hette duga, 15 cm snö och efter det iskalla vindar. Så med andra ord går det långsamt för tulpanerna i odlingen. Men hellre så än att vi skulle ha haft en riktigt varm period i mars och efter det en rejäl takatalvi. Nu har inga växter satt igång för tidigt iallafall.
I garaget har odlingsstationens hyllplan blivit tre till antalet. Jag började med två hyllplan så länge jag också hade sådder här inomhus, men från och med förra helgen står alla sådder i +8°C i väntan på varmare väder. På söndag utlovas kylskåpsvärme så då tänkte jag till exempel plantera ut lejongapen som lär tåla en del köldnätter utan att ta skada. Tanken är att de små plantorna får stå på sin slutliga plats och rota sig i lugn och ro innan värmen kommer och de börjar växa på höjden.


För ett par år sedan började man se att småskaliga odlare använde sig av soilblocker att så i. Med mitt lager av plastkrukor (bara sådana som jag sparat från växtköp) har jag aldrig övervägt soilblocker som ett alternativ -Tills jag insåg vilken plats det sparar!

Efter att ha använt min soilblocker micro 20 i 2 månader har den redan fått skavanker och behövt reparation, men vilken grej ändå! I en låg plastlåda från Nelson garden ryms det 120 jordkuber och det betyder att jag lätt får rum med 500 plantor per hyllplan! Med soilblocks behöver jag inte heller så lika tidigt eftersom tillväxten blir bättre när det kommer in syre till rötterna. Framför allt har bevattningen underlättat enormt mycket för mig. Med pluggbrätten tycker jag att det alltid rinner över när man vattnar, fastän man försöker vara försiktig, och ändå torkar de yttersta pluggarna alltid ut.


Det enda som har varit knepigt är att hitta rätt typ av jord. Den skulle inte behöva vara för grov och inte heller för stenig. Jag testade först en vanlig så- och plantmylla, men den innehöll både grova bitar och små stenar (som fastnade och förstörde mekanismen). Sedan fick jag en såmylla av en annan odlare och den har fungerat mycket bättre (men behöver också vara mycket fuktigare för att hålla ihop).


Så, det var en snabb recension av mina första månader med soilblocker mini 20. Om någon har en lösning på problemet med att den ena metalldelen inte hålls ihop med plastdelen så får ni gärna berätta :)

Liknande inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page