top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Söndagsrapport ur odlingen

Det här hände idag. En trogen vän har gått itu och är inte längre till någon större nytta. En snöskyffel som tjänat oss troget både i hönshuset och vid snöröjning. Så länge det här är det enda en sörjer en söndag så är det ganska bra ändå.



Söndag är väl ändå den bästa dagen på veckan kan jag tycka. Det är inte så att man måste göra något om man inte vill eller behöver, att ligga på soffan och slappa är fine. Men så är det föräldrar med barn i en ålder som tycks ge dem raketfart och energi som tretton vindkraftverk. Då kan en söndag utan något energislukande vara ganska tung.


Därför gick vi ut på gården redan på förmiddagen.


Jag passade på att syssla i växthuset, skyffla snö ur odlingslådor och snickra ett värprede åt hönsen. Basic grejer bara. Grönkålen från förra året fick jag dra upp nu iallafall fastän jag tänkt låta dem stå kvar och ge lite tidiga blad att knapra på. Jag borde ha fattat att slänga snö på dem redan för länge sedan för att hålla dem vid liv istället för att låta dem torka bort som nu. Men det gav i och för sig andra möjligheter.


När gamla grejer rivs upp ur odlingslådorna går det plötsligt att så nytt. Bland annat slängde jag (bokstavligen) ut fyra påsar med olika sallatssorter för att få en nice mix med baby leaf att skörda småningom. Det är konstigt hur jag alltid har så svårt att bestämma mig för vad jag ska så när det är dags att börja på. Här har jag en hel låda med fröpåsar men så känns det bara ”njae, kanske inte ännu”…




Idag stänger jag också den större vädringsluckan för att börja värma upp växthuset lite. Det känns som att det inte är någon vits med ett stort skyddat utrymme om jag låter det stå kallt hela våren. Det är ju nu man vill ha det där försprånget för att få tidig sallat, spenat och annat gott.

Längs ena kanten har odlingslådorna bågar över sig så jag får lagt ett par lager med fiberduk över. Så fort som möjligt ska jag fixa bågar på den andra sidan också. Ganska snart, när minusgraderna släpper och solen börjar värma ordentligt, kommer det annars att bli för stora kontraster mellan de många plusgraderna på dagen och ner mot noll på natten. I växthuset blir det lätt +20°C en solig dag.



Jag har också beslutat att det inte blir någon varmbänk i år, hur roligt det än är med supertidig sallat. Det är för tungt att bygga och jag känner att i år vill jag inte sätta energi på just det.

4 visningar

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page