top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Taggigt inlägg

Visste du att det är mina farföräldrar som bidragit till att jag har intresset att odla ätbart. Sedan är det min mommo som ligger bakom intresset för grönväxter.


Att jag nämner det i samband med ett inlägg om kaktusar har sin början i min barndom. Mommo satte alltid pyttesmå kaktussticklingar i krukor åt oss barnbarn. Trots att de kanske inte överlevde särskilt länge fanns det en envishet från mommos sida att åtminstone få ett barnbarn intresserad av växter. Och det lyckades! Så därför har kaktusar alltid haft en lite speciell plats i mitt gröna hjärta.

Men att få dem att överleva…





Man tänker automatiskt att kaktusar är jättelätta att ta hand om och behöver nästan inget vatten alls. Wrong! De är mycket svårare än vad man kan tro och jag förstår varför det tog mig ett par sticklingar innan jag fick en kaktus som var så stor att den började producera egna små kaktusar på sidorna.

Det finns ungefär 2000 olika kaktussorter och av dem har en del sitt ursprung i öknen medan andra härstammar från regnskogen. Med det sagt kan vi bara konstatera att det kan vara ganska svårt att säga precis hur en kaktus ska skötas.



Kaktusfakta

  • Kaktusar kan blomma, men då krävs det en ordentlig viloperiod på vintern. Det innebär att kaktusen ska stå lite svalare (ner mot 10 grader helst) och inte vattnas särskilt mycket (vid 10 grader behövs inget vatten alls). Under sommarhalvåret ska kaktusen däremot stå mycket ljust.


  • Kaktusar behöver inte jättestora krukor för att trivas. Många har så små rotsystem att det går bra med en kruka som bara är lite större än själva kaktusen.


  • Också kaktusar behöver näring. Det finns speciell kaktusnäring att köpa, men en del av de vanligare funkar också. Läs på baksidan av flaskan.


  • Jorden till kaktusar ska blandas med ganska mycket sand. Det går till och med med kattsand!


  • Krukan där kaktusen står behöver ha ordentlig dränering. Antingen lecakulor i botten eller en kruka med hål.


  • Ju större kaktusen är desto mer sällan behöver du vattna. Det beror på att en stor kaktus lagrar mer vätska. 1-2 gånger per månad räcker det att du vattnar en kaktus (beror förstås på storleken då) om du inte vill att den ska börjar ruttna (och det vill du inte).


  • När du vattnar en kaktus ska du doppa ner hela krukan och växten under vatten och låta den stå så en stund. Det motsvarar den stora nederbörden som den naturligt utsätts för.


  • Det du däremot kan göra istället för att vattna är att duscha med duschflaska. Det för du göra fast varje dag. Kaktusen drar natuligt nytta av nattdagg och dricker den med sina taggar.




3 visningar

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page