top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Transition launch Nykarleby

Nu har jag en mycket trevlig helg med många skratt och tårar bakom mig. Minns du att jag under sevendays miljövecka skrev om ”En weekend för miljön”? När jag skrev den texten visste jag egentligen inte alls vad det hela skulle gå ut på, men jag visste att jag ville veta mera om hur jag kan bädda för framtiden när det kommer till mina egna och alla andras barn.



Men vad är omställningsrörelsen egentligen? Skrämmer namnet dig? Jag ska vara ärlig och berätta att jag ogillade namnet ganska mycket redab före helgen. Det låter så dramatiskt och sekt-liknande att gå på en kurs för att lära sig om omställningsrörelsen och bli en del av den.

Jag lovar, omställningskursen var allt annat än skrämmande klimatpropaganda. Istället fanns mycket fokus på att stärka oss både som en grupp människor och som egna individer. Hitta våra egna tankar när det kommer till att ta hand om naturen. Vi människor tillhör också naturen, vi är bara inte alltid så bra på att ta hand om den.




Rent praktiskt kan det innebära så många olika förändringar. Jag skulle exempelvis vilja samla ihop ett gäng som vill odla tillsammans. Då hänger skörden inte bara på att en person rensar bort ogräset och vattnar när det behövs. Tillsammans kan man dela på det arbete som krävs för att få till en grönsaksodling.

En annan grej vi pratade om är att dela på det vi har. Dela på maskiner och verktyg (gräsklippare, snöslunga, trimmer, stege, röjsåg, saftpress, kvisthack, borrmaskin osv) och annat sånt som inte används varje dag. Att vara girig är så last year!

Du ser, det handlar inte om att genast bli en Mandelmann (fastän det skulle kunna vara ganska mysigt) utan mer att inspireras och börja där du kan. Att handla lokalt i tygpåsar, samåka, återanvända grejer och äta mer vegetariskt är en jättebra start och likt ringar på vattnet kommer det lilla du gör att öppna ögonen på de runt dig.



Den här artikeln på svenska yle ska du läsa. Där berättar Anna och Anna jättebra om omställningskursen och dess syfte. Och då om ett par dagar när jag har landat ordentligt efter den här omvälvande helgen ska jag skriva mer om mina egna känslor och tankar.

7 visningar

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page