top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Tulpanexperiment: växer tulpaner mer om de har mer vatten?

Att man ska ha lite vatten i vasen åt tulpaner är det många som säger. Men vad säger floristen och odlaren om det påståendet?


För mig låter det ologiskt att en tulpan med tillgång till mer vatten skulle växa sig längre än en med mindre vatten. När jag själv aldrig har upplevt det här ville jag börja forska i saken och se hur mycket sanning det finns i rekommendationen om att ha tulpaner i vas med lite vatten.


Jag har ett nära samarbete med Munsala trädgård och litar på deras mångåriga erfarenhet. Inte heller de kunde tro att mängden vatten ska påverka tillväxten på tulpaner i vas. Däremot kan sorterna variera mycket. Det kan du se om du köper en knippe med blandade tulpaner, att en del blir långa över natten och andra växer knappt alls. Min mamma hade en gång ett fång (utländska) tulpaner som oskojat växte 50cm om dagen.
Låt mig nu presentera experimentet.

Mycket vs. lite vatten till tulpaner.


Reglerna är enkla. Två glas med olika mycket vatten men samma mängd tulpaner. Vilka håller bäst?

Tulpanerna som använts är odlade i Munsala och har bara transporterats 10 km. De är någon dag gamla för att jag inte skulle behöva använda de knoppigaste.

Platserna färdiga gå!Startdatum: Onsdag 3.2.2021 kl 16.21 Alla tulpaner är lika långa och spretiga. Jag ville inte använda de nyaste tulpanerna så istället tog jag de som lämnat över. De får duga. Resultatet borde ändå bli det samma.Torsdag 4.2.2021 09:58. Tulpanerna med mindre vatten har druckit upp allt och hunnit bli hängiga. Måste skära nya snittytor (-3cm på stjälkarna) och fylla på med vatten.Fredag 5.2.2021 10:23. De hängiga tulpanerna har återhämtat sig men behöver igen mera vatten.Lördag 6.2.2021 20:29. Nu har tulpanerna börjat dra iväg på längden i båda glasen. Men kom ihåg att de till höger blivit av med 3 cm för två dagar sedan.Söndag 7.2.2021 12.19. Nu har tulpanerna med mindre vatten druckit upp igen. Kortar av dem 3 cm än en gång och fyller på med vatten.Tisdag 9.2.2021 09:39. Här avslutar jag experimentet. Notera att vattnet är slut igen i det högra glaset.
Varje experiment kräver en redovisning av resultatet.


Resultat

Vad vi skulle undersöka är om tulpaner med mer vatten växer sig längre än de med bara lite vatten. Det skiljer 8-10 centimeter på de olika testgrupperna, så tekniskt sett är de med mer vatten i starten längre vid avslut... men det beror såklart på att jag blev tvungen att ge dem nya snittytor då de druckit upp allt vatten och snittytan torkat.


Annat som är värt att dokumentera är att tulpanen som hela tiden haft vatten har slagit ut mycket mer och ser också friskare ut efter den här veckan. De har helt enkelt följt en mer naturlig utvecklingsprocess och inte stannat av som den testgrupp där vattnet tagit slut.Jag tycker att vi förkastar teorin om att tulpaner med mindre vatten i vasen håller sig kortare och bättre. Eller vad tycker ni?242 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page