top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Hur får man tulpaner att hålla länge?  1. Ta reda på var närodlade tulpaner finns och handla där. De är färska och har inte transporterats långa sträckor. Köper du dem hos en florist har de fått rätt hantering och du kan fråga råd om skötseln

  2. Om snittytan är torr behöver du skära ny. Ta bort ett par centimeter för att försäkra dig om att allt torrt tas bort så att tulpanen får frisk stjälk och kan dra upp vatten ordentligt. Använd en vass kniv för att få fina snitt.

  3. Använd kallt vatten och sätt ordentlig mängd i vasen så att tulpanen inte blir utan. Nej tulpaner växer inte mer om de har mer vatten. Tillväxten är olika på färska och lagrade tulpaner, men också beroende på modell och sort. Dubbla tulpaner växer till exempel i regel inte lika mycket som de enkla.

  4. Undvik att ställa din bukett med tulpaner alltför nära en värmekälla så som elementet, spisar eller i värmen från luftvärmepumpen.

  5. Så länge vattnet hålls rent tycker jag inte att det finns orsak att byta varannan dag. Gröna växtdelar och solsken gör att vattnet snabbare blir sämre. Fyll på eller byt när du tycker att det behövs.

  6. Växer tulpanerna på längden kan du enkelt åtgärda det genom att skära bort önskad längd med en vass kniv.

  7. Om tulpanerna hunnit torka och känns slöa och slattriga finns det ett trix för det också. Skär av en ordentlig bit av stjälken. Rulla in tulpanerna i en tidning/blompapper och ställ i riklig mängd kallt vatten. Efter några timmar kommer tulpanerna ha dragit i sig vatten och är saftspända igen. Då kan du ta bort pappret och njuta av de ståtliga tulpanerna.


Kom ihåg att handla inhemska och framför allt närodlade tulpaner om du kan!
158 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page