• Hejsandra

Vintersådd eller kallsådd

Principen för vintersådd/kallsådd är enkel. Frön vilar i sin kalla jord ända tills solen börjar värma och småningom när fröet själv känner att det är rätt temperatur, så gror det. Frön är smarta och programmerade på det här sättet.


Det är enkelt att vinterså bara du vet vilka blommor och grönsaker som går att använda. Du kan tänka som så att åtminstone de blommor som självsår sig och kommer upp överallt nästa år är sådana du kan vinterså. Ringblomma, Vallmo, Blåklint, Fingerborgsblomma, Atlasblomma och Färgsporre för att nämna några. Är du osäker på om dina frön går att vinterså kan du försöka söka svaret på internet. Annars kan du också testa med en del av fröna ur påsen och om det inte funkar sår du resten när du ser att det misslyckats.


Blåklint, ringblomma och vallmo är utmärkta för vintersåddI Österbotten har vi den fördelen/nackdelen att köldperioden är lång (ibland iallafall). Nu varierar det förstås från år till år, men den stränga vinterkölden och snön kommer sällan före julen. Jag tycker att det är skönt att kunna skjuta fram vintersådderna ända till februari-mars när det ännu är kallt men för tidigt för att börja driva upp plantor inomhus. Då kan man iallafall vinterså och stilla ivern en aning.
Sådd i plastlåda

Det första du gör är att ta fram lådor av något slag. Du kan använda plastaskar från vindruvor, svamp och minitomater, godislådor som du oftast kan hämta från matbutiken, pluggbrätt eller små krukor. Det är sist och slutligen inte kärlet det hänger på. Jag använder både godislådor, svampaskar och små krukor.


När du väljer jord till dina vintersådder behöver du inte ta den finaste såjorden. Det som går att vinterså tål också helt vanlig trädgårdsjord. Har du tur finns det en hårdvaruhandel i din närhet som tänkt på det här och tagit in jordsäckar att tina i värmen (Bor du i Nykarleby har du en sån!). Men du kan också skyffla din egen trädgårdsjord i säck på hösten och använda av den till vintersådd.


Nu fyller du dina lådor med jord och sår dina frön. Som vanligt löns det att inte så alltför tätt fastän det är lockande, då trasslar rötterna ihop sig och det blir svårare att dela på plantorna vid utplantering.


Lådorna ställer du (obs! utan lock) i skuggigt läge och lägger snö på jorden. Skuggan skyddar sådderna från den starka vårsolen och från att torka ut. När det blir varmare kommer snön att smälta och vattna din sådd. Du kan "vattna" med mer snö när det börjar se torrt ut i dina lådor, men kom ihåg att ha dräneringshål undertill för att förhindra att sådden drunknar.


När plantorna växt till sig och känns hanterbara, i maj-juni någon gång, delar du dem försiktigt och planterar ner dem där du vill ha blommor i sommar.


Använd vilka lådor och askar som helst, men ställer du dem utomhus där naturen sköter bevattningen måste de ha dräneringshål i bottenSådd på friland

Du behöver inte göra dina vintersådder i lådor för att sedan plantera ner plantorna på sina rätta ställen. Om du förbereder ytan där dina blommor ska växa redan på hösten (gödsla och jämna ut) kan du så dina frön direkt på friland. Vissa blommor tycker inte om att flyttas och då är det här ett bättre alternativ.


En del täcker in ytan med en matta, pressening eller liknande på hösten så att det ska gå enkelt att få den snöfri. Men ingen fara om du inte gjort det, det går också jättebra att skotta bort snön så mycket som det nu går och hoppas att det inte är ett alltför tjockt islager närmast jorden. Jag brukar ha problem med tjocka isskorpor om vintern har varit ofördelaktig, så jag vintersår sällan direkt i odlingen.

Om det bara är frusen jord som möter dig när du skottar bort snön kan du vinterså. Lägg ett tunt lager jord på ytan, så frön och lägg ett till lager jord ovanpå innan du skyfflar snö över. Hepp! Färdig sått och du kan lägga tiden på annat.

Kom ihåg att märka ut vad och var du har sått!De här är visserligen i kallväxthus, men principen är den samma som vintersådd på friland


Min vintersådd

I år har jag en hel hög med blomfrön jag har tänkt vinterså. Bland annat Blåklint förstås. Den vill jag inte ens så senare i vår efter att jag sett skillnaden mellan Blåklint som självsått sig (motsvarar vintersådder) och de jag sått i maj. Självsådd blåklint blir långa, stadiga och blommar mycket tidigare än maj-sådda.


Här är några exempel på vad jag ska vinterså. En del har jag inte vintersått tidigare och vet egentligen inte om det går, men jag kör mycket med att testa och så om ifall det misslyckas. En del är perenner och en del av dem sommarblommor.


 • Achillea /Röllika

 • Anemone /Höstanemon

 • Aquilegia /Akleja

 • Calendula /Ringblomma

 • Centaurea cyanus /blåklint

 • Clarkia amoena /Atlasblomma

 • Digitalis /Fingerborgsblomma

 • Eryngium /Rysk martorn

 • Echinops /Bolltistel

 • Echinacea purpurea /Solhatt

 • Linaria /färgsporre

 • Lavendula /Lavendel

 • Monarda fistulosa /Temynta

 • Malva Moshata /Malva

 • Papaver /Vallmo

 • Salvia

 • Sanguisorba /Blodtopp

 • Trollius /SmörbollNu behöver jag bara vänta på min trädgårdsjord, leta fram mina lådor, skotta en lådparkering och börja så. Mina händer längtar efter att känna myllans struktur och mjukhet.


Har du testat att vinterså? Ska du testa i år? Vad har du sått/tänker så?
989 visningar

Liknande inlägg

Visa alla