top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Vintersådd eller kallsådd

Principen för vintersådd/kallsådd är enkel. Frön vilar i sin kalla jord ända tills solen börjar värma och småningom när fröet själv känner att det är rätt temperatur, så gror det. Frön är smarta och programmerade på det här sättet.


Blåklint, ringblomma och vallmo är utmärkta för vintersådd



Det är enkelt att vinterså... det svåraste är kanske att veta vilka sorter som KAN odlas på det sättet. Du kan tänka som så att åtminstone de blommor som självsår sig och kommer upp överallt nästa år är sådana du kan vinterså. Ringblomma, Vallmo, Blåklint, Fingerborgsblomma, Atlasblomma och Färgsporre för att nämna några. De är säkra kort. Men många frön som inte skulle klara av att övervintra och gro till våren, går ändå bra att kallså. Är du osäker på om dina frön går att vinterså kan du försöka söka svaret på internet. Annars kan du också testa med en del av fröna ur påsen och om det inte funkar sår du resten när du ser att det misslyckats.



Vintersådd och kallsådd är i princip samma sak. Fröna sätts i jorden när det fortfarande är kallt.



Här i finska Österbotten har vi den fördelen/nackdelen (beroende på hur man ser det) att köldperioden för det mesta är lång. Nu varierar det förstås från år till år, men för oss är det inte nödvändigt att kallså förrän på vårvintern. Självklart kan vi så våra frön redan före julafton, men det finns alltid en risk att november och december är så milda att fröna gror. Jag tycker till och med att det är skönt att kunna skjuta fram vintersådderna ända till februari-mars när det ännu är kallt men för tidigt för att börja driva upp plantor inomhus. Då kan man iallafall vinterså och på det viset stilla ivern en aning.





Sådd i plastlåda

Det första du gör är att ta fram lådor eller krukor och ser till att de har ordentligt dränage. Det vanligaste felet är att överloppsvatten inte slipper bort och din sådd drunknar. Så se först och främst till att dina kärl har hål i botten. Vilken typ av odlingskärl du använder har ingen större betydelse. Du kan använda askar från minitomater, vindruvor, champinjoner, malet kött eller lösgodisaskar från butiken, bara för att nämna några exempel.


När det kommer till vilken jord du ska använda beror det lite på vad du sår. En del frön gror helt enkelt inte om jorden är för kraftigt gödslad eller för grov, och då kan du lyxa till det med finare så- och plantmylla.

I princip ska det som går att vinterså också tåla helt vanlig trädgårdsjord. Har du tur finns det en hårdvaruhandel i din närhet som tänkt på det här och tagit in jordsäckar att tina i värmen (Bor du i Nykarleby har du en sån!). På hösten kan också skyffla din egen trädgårdsjord i säck och använda av den till vintersådd.


Nu fyller du dina lådor med jord och sår dina frön. Som vanligt löns det att inte så alltför tätt fastän det är lockande. Rötterna trasslar ihop sig och det blir svårare att dela på plantorna vid utplantering. Trust me.


Lådorna ställer du (obs! utan lock) i skuggigt läge och lägger snö på jorden. Skuggan skyddar sådderna från den starka vårsolen och från att torka ut. När det blir varmare kommer snön att smälta och vattna din sådd. Du kan "vattna" med mer snö när det börjar se torrt ut i dina lådor, men kom för allt i världen ihåg att ha dräneringshål undertill för att förhindra att sådden drunknar.


Om du vill att sådderna ska gro snabbare kan du sätta dem i en större plastlåda med vädringshål, men då tycker jag att risken för att plantorna fryser också är större om det kommer frostnätter.


När plantorna växt till sig och känns hanterbara, i maj-juni någon gång, delar du dem försiktigt och planterar ner dem där du vill ha blommor i sommar.


Använd vilka lådor och askar som helst, men ställer du dem utomhus där naturen sköter bevattningen måste de ha dräneringshål i botten




Sådd på friland

Du behöver inte göra dina vintersådder i lådor för att sedan plantera ner plantorna på sina rätta ställen. Om du förbereder ytan där dina blommor ska växa redan på hösten (gödsla och jämna ut) kan du så dina frön direkt på friland. Vissa blommor tycker inte om att flyttas och då är det här ett bättre alternativ.


En del täcker in ytan med en matta, pressening eller liknande på hösten så att det ska gå enkelt att få den snöfri. Men ingen fara om du inte gjort det, det går också jättebra att skotta bort snön så mycket som det nu går och hoppas att det inte är ett alltför tjockt islager närmast jorden. Jag brukar ha problem med tjocka isskorpor om vintern har varit ofördelaktig, så jag vintersår sällan direkt i odlingen.

Om det bara är frusen jord som möter dig när du skottar bort snön kan du vinterså. Lägg ett tunt lager jord på ytan, så frön och lägg ett till lager jord ovanpå innan du skyfflar snö över. Hepp! Färdig sått och du kan lägga tiden på annat.

Kom ihåg att märka ut vad och var du har sått!



De här är visserligen i kallväxthus, men principen är den samma som vintersådd på friland



Min vintersådd

I år har jag en hel hög med blomfrön jag har tänkt vinterså. Bland annat Blåklint förstås. Den vill jag inte ens så senare i vår efter att jag sett skillnaden mellan Blåklint som självsått sig (motsvarar vintersådder) och de jag sått i maj. Självsådd blåklint blir långa, stadiga och blommar mycket tidigare än maj-sådda.


Här är några exempel på vad jag ska vinterså. En del har jag inte vintersått tidigare och vet egentligen inte om det går, men jag kör mycket med att testa och så om ifall det misslyckas. En del är perenner och en del av dem sommarblommor.


  • Achillea /Röllika

  • Anemone /Höstanemon

  • Aquilegia /Akleja

  • Calendula /Ringblomma

  • Centaurea cyanus /blåklint

  • Clarkia amoena /Atlasblomma

  • Digitalis /Fingerborgsblomma

  • Eryngium /Rysk martorn

  • Echinops /Bolltistel

  • Echinacea purpurea /Solhatt

  • Linaria /färgsporre

  • Lavendula /Lavendel

  • Monarda fistulosa /Temynta

  • Malva Moshata /Malva

  • Papaver /Vallmo

  • Salvia

  • Sanguisorba /Blodtopp

  • Trollius /Smörboll



Nu behöver jag bara vänta på min trädgårdsjord, leta fram mina lådor, skotta en lådparkering och börja så. Mina händer längtar efter att känna myllans struktur och mjukhet.


Har du testat att vinterså? Ska du testa i år? Vad har du sått/tänker så?

4 313 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page