top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Bind din egen midsommarkrans

Den blomstertid nu kommer med midsommarafton nästa vecka och den största frågan av dem alla är på tapeten. Hur får man sin midsommarkrans att hålla?


Du kan faktiskt binda din egen midsommarkrans av nästan vilka blommor och blad som helst ur naturen. Hemligheten för att få en krans som håller är materialhanteringen. Alltså när och hur du plockar blommorna och bladen, och vad du gör med dem. Så finns det förstås en del material som naturligt håller mycket sämre än andra.Ett urval av midsommarkransar med grönt material ur naturenHär kommer först lite punkter om materialhantering.


  1. När du plockar material från naturen eller trädgården, gör det helst tidigt på morgonen när växterna är saftspända (har som mest vatten i sig), då håller de allra bäst. Nästbästa alternativet är att plocka på kvällen.

  2. Oavsett när du plockar ditt material är det viktigt att du snittar stjälkarna och sätter dem i vatten. Här är det skillnad på stjälkarnas hårdhet och vilken temperatur som är bäst att ha på vattnet. Hårda stjälkar (vedartade) från träd och buskar behöver i regel varmt vatten för att orka dra upp ordentligt. Mjuka stjälkar (örtartade) nöjer sig med ljummet eller svalt vatten. Låt materialet stå och dra i vatten (ställ gärna svalt) i flera timmar, gärna upp till ett dygn.

  3. Om du till exempel ska dekorera en festlokal med naturmaterial är det också viktigt att du i förväg testar hållbarheten på de växter du har i åtanke. Gör som i de två tidigare punkterna och se hur länge en kvist hålls fin på det sättet du hade planerat dekorera. Funkade det inte som du tänkt så är det bara att tänka om, nu när du har testat i förväg har du ju tid på dig.


Krans bunden med kort material


Ska du göra en midsommarkrans är de två första punkterna mycket viktiga att komma ihåg. Att låta materialet dra i sig vatten är A och O för hållbarheten. I en krans har blommorna inte tillgång till vatten så att välja rätt växter från början är också hemåt.


Nu ska jag rätt och slätt dela med mig av några favoriter bland gröna växter att använda i en krans innan jag berättar med hemliga detaljer om tillverkningen.


Blåbärsris

Lingonris

Hallonblad

Rönnblad

Eklöv

Olika gräs

Binda midsommarkrans
Lingonris är ett exempel på hållbart material

Vad gäller blommor kan det vara mycket stor skillnad från år till år vad som blommar till midsommar, men så har det förstås också betydelse var du befinner dig. Ibland är det inget alls som blommar och då kanske du behöver gå till en florist och köpa hem några kvistnejlikor eller krysantemer för att få blommor till ditt gröna.


En annan bra grej att känna till är att din krans blir mer kompakt om du bara använder kort material (cirka upp till 5cm) medan den blir mer yvig med längre material (då behövs det också mer material). Tänk på att inte lämna för stort mellanrum mellan blommorna fastän du har längre material, då känns den fort gles när du sätter den på huvudet.


Hur du rent praktiskt gör din krans hittar du många guider till på nätet. Det spelar ingen roll om du tittar på en video för att göra en dörrkrans eller en huvudkrans, principen är den samma :)

55 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page