top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Ett år med Floristgaraget

Det är märkligt hur svårt det här inlägget har varit att komma igång med. Ett år har gått sedan dagen jag startade mitt företag och det är vad jag ska skriva om. Men hur börjar man egentligen på ett sånt ämne och hur ska ett helt år få rum i ett pyttelitet blogginlägg?


"Att starta eget är bland det bästa jag någonsin har gjort"

Jag har alltid sagt att jag inte är någon företagarmänniska och aldrig i livet skulle ha egen blomaffär. När jag studerade till trädgårdsmästare hade vi kurser i företagande och redan då inbillade jag mig att allt pappersarbete och att hålla koll på ekonomi, löner och annat är way beyond min kapacitet.

När jag strax före jag startade gick en kurs i egenföretagande och föreläsaren berättade vilka skyldigheter en arbetsgivare har och vad en företagare måste tänka på kändes det helt hopplöst.Här ser du hur det såg ut i Floristgaraget så länge det bara var ett garage.
Då var det tur för mig att jag inte lyssnade på rädslorna och lät dem styra mig. Idag mår jag så mycket bättre på så många olika plan, än vad jag någonsin har gjort förr. Nu gör jag det jag är ämnad för att göra och på det sätt som resonerar med mig. Att lyssna på sig själv och sina värderingar är viktigare än man tror. Det är något som jag kommit till insikt med under det här året. Du kan inte bara strunta i vad som känns rätt för dig och lyssna på någon annans sanning. Den regeln gäller både yrkesliv och privatliv.


Den dagen jag öppnade Floristgaraget var en dag med både spänning och rädsla. Men det var en tråkig dag. Då visste jag inte riktigt hur mina öppettider skulle se ut och vem är jag att förvänta mig rusning direkt första dagen, en måndag? Jag minns att jag hann bli nervös i omgångar och ifrågasätta mitt beslut om eget. Med tiden har jag lärt mig hur jag ska jobba smart och att dagarna kan vara både lugna och alldeles kaotiska.Blomsterbonde är en titel jag gärna vill komplettera min titel som florist med. Det samsas så bra med de värderingar jag har om medvetna val och miljötänk.


Så mycket som jag har lärt mig under året som företagare har jag inte lärt mig sedan barnsben. Att det kom en corona-pandemi bara en månad efter min start gjorde mig inte något besvär alls. Jag tänkte inte ens på att det skulle kunna påverka mig som ny företagare, och som tur satte inte pandemin så stora sår i florist-branschen. Den blomstrade till och med upp med alla blombud som skickades till. Jag tror det var tur för mig att det sammanföll så bra när fler än vanligt googlade efter blombud i Nykarleby, och hittade till Floristgaragets nystartade hemsida.


"Att försöka hitta sin egen väg efter så många år är inte lätt"

Jag har jobbat som florist i tio år i år (om man bara räknar de åren jag haft det som lönearbete). Jag vet att jag kan, vad jag kan och att jag är bra på det jag gör. Men huvudet alltså... det älskar att förvirra sin människa med stunder av förtvivlan och dagar med noll självförtroende.

Det jag har fått jobba allra mest med är att bryta mig från de gamla tankemönstren och hur jag blivit tillsagd att göra olika saker. Att försöka hitta sin egen väg efter så många år är inte lätt. Ständigt har jag fallit tillbaka på hur tidigare arbetsplatser gör och det tog tid innan jag förstod att jag måste göra saker på mitt eget sätt för att det ska bli bra.

När jag äntligen förstod att jag måste följa min sanning istället för att gå i andras spår, fick jag också mer självförtroende och självkänsla. Då blev det så mycket enklare att vara den företagare jag vill vara, med de värderingar som är viktiga för mig.


Året som företagare har gått snabbt. Det har lärt mig mycket om mig själv, om företagande, om odling, om floristik och om så mycket mer. Universum har varit på min sida hela tiden och gett mig exakt rätt flow för att utvecklas i lagom takt. Jag har gjort de rätta misstagen för att lära mig det som jag behövt lära mig. Fått de rätta förfrågningarna för att utvecklas och träffat de rätta människorna för samarbeten.

Mycket roligt har blivit inhiberat. Kurser, mässor, marknader, föreläsningar och bröllop. Tråkigt förstås när en planerat och ställt sig, men jag väljer att tänka på det som något positivt. Jag hinner med allt det där och fick mer tid att jobba på hemmaplan med grunden istället. I en vettig takt dessutom. Ivern med ett nytt företag och allt man gärna vill göra på en gång kan lätt bli för mycket och få en negativ effekt. Men så blev det inte. Jag trampade inte i några sådana fällor alls.Blåklint är tacksamma och frösår sig själva från år till år.


Det blev en lång text, men det här är vad som behövde skrivas ner just nu när ett i Floristgaragets liv år har passerat. Nu jobbar jag framåt, med nya projekt, föreläsningar, kurser och uppdrag. Och jag vill tro att också det kommande året blir precis så som det är tänkt att bli.


Har du frågor om företagande i allmänhet eller Floristgaraget i synnerhet är du alltid välkommen att skriva ner dina tankar här nedanför.

195 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page