top of page
 • Skribentens bildHejsandra

Här är årets sommarblommor

I min målbild för 2019 finns en köksträdgård till bredden fylld av grönsaker och prunkande sommarblommor. Ungefär så här.


Ur arkivet: 2018

Förra året var första gången som jag hade någon annan sommarblomma än solrosor, ringblommor, krasse och blåklint. Jag hade så stor rosenskära att jag nästan skulle ha behövt en machete för att ta mig fram mellan odlingslådorna och luktärter i överflöd. Det ger mersmak att lyckas, och i år tänker jag slå till med ännu mer blomsterprakt på min lilla täppa.


Jag erkänner att jag gick bananas med fröbeställningen i våras, så nu har jag svårt att veta var jag ska ha rum med alla sorter. En del frön delade jag med mig av till en tjej som planerade bröllop och ville odla egna blommor… frön är till för att delas tycker jag.När jag väljer vilka sommarblommor jag ska så tar jag alltid på känsla. Jag bestämmer aldrig temafärger eller på det viset har någon riktlinje (vilket egentligen går helt emot det jag har lärt mig under studietiden) utan gillar att välja på känsla och se hur det blir. Jag är också rätt förtjust i färg överlag och tycker att sommaren ska innehålla alla färger i en enda härlig mix.


Det som varje år måste vara med är solrosor, ringblommor och blåklint. De sköter för det mesta sig själv och fixar så att det alltid finns frön som börjar gro redan tidigt. I år vet jag faktiskt inte om det lyckas med självsådden eftersom sommaren var så varm och lång att de frön som föll hann börja gro. För säkerhets skull kommer jag slänga runt lite extra frön för de spontana blommorna lite här och där.

I år blir det:

 • Flera färger av vallmo, ringblomma, blåklint och luktärter.

 • Honungsfacelia

 • Linaria

 • Solrosen ’Hella’

 • Bukettgilia

 • Harsvans

 • Sommarslöja

 • En låg rosenskära

 • Drakmynta och Kolibrimynta

 • Penstemon

 • Blomsterkörvel

 • Stjärnvädd och Praktvädd

 • Sibirisk hjärtstilla

 • Sommaraster och Höstaster

 • Krasse

 • Linnétagetes

Det är inte omöjligt att någon av de här inte funkar särskilt bra för mig, men det är väl värt att testas ändå, de flesta är ändå säkra kort.

10 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page