top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Odla dahlia

Om man liksom jag har ett instagramflöde som mest fylls av blombuketter, trädgårdsbilder och ännu mera blommor så kan det hända att man den senaste tiden har sett en trend. Mitt flöde nästan exploderar av dahliabilder av olika slag och hänger man också på trädgårdsgrupper på facebook så återkommer en fråga mer än andra just nu. "Tips på var man köper bästa de bästa dahliaknölarna?".Dahlian Café au lait.


Det är nu i januari-februari som odlingsivern bränner på ordentligt och det är nu som sommarens blomsterprakt skickas efter i form av frön, knölar och lökar.


För några år sedan testade jag ha några dahliaknölar som jag drev upp inomhus, satte ut i tunnelväxthuset och sedan i trädgården. Men jag missade mig på den punkten att dahlian gärna får stå varmt och soligt och då blev den första upplevelsen inte heller så bra. Av ren besvikelse fick knölarna lämna kvar i jorden till hösten och intresset för dahlian som sommarblomma trubbades av.

Förra året gav jag dahlian en ny chans när jag nu ändå skulle bli blomsterbonde och behövde testa på om det går att odla dahlia till snittblommor också i Österbotten. Jag beställde hem några knölar av "café au lait", "pink magic", "Alauna Clair Obscura", "Go go orange", "Catching fire" och "Sunny reggae".

Men i min jakt på sommarblommor att testodla hittade jag också frön till dahlia. Vad är skillnaden där då? tänkte jag, men kände att jag ville prova på och beställde hem en del olika dahliafrön också.


Skillnaden mellan frö och knöl visade sig inte vara så stor för mig det första året. Jag planterade ner knölarna i krukor i april, hade dem i mitt svala garage under helt vanliga lysrör och planterade ut dem när frostrisken var över. Ett par gånger beskar jag de gröna stjälkarna för att få dahlian att förgrenas (och så blev de ju inte alltför långa då heller) och toppsticklingarna satte jag ner i en egen kruka.

Fröna sådde jag också någon gång i april, lät dem stå i mitt svala garage under lysrör tillsammans med dahliaknölarna. De lät jag också klippas vid behov innan jag planterade ut dem.


Den riktiga skillnaden på att odla dahlior är var man planterar dem. De frösådda "sommardahlia" visade sig få lyxsviten på sydsidan av garageväggen, växte sig enorma och gav blommor som om det inte fanns en morgondag. Tack vare placeringen hann de också bilda stora och jättefina knölar. Från ett pyttelitet frö till en stor knöl på några månader, hur otroligt är inte det!

Knölarna fick å sin sida stå på en lite mer öppen plats och tog därför mycket längre tid på sig att växa till sig och blomma. På hösten när jag grävde upp knölarna hade de inte heller vuxit till sig särskilt mycket. Den här missen i min plantering har ändå varit väldigt lärorik på det här sättet. Nu vet jag att jag i framtiden får reservera hela sydsidan av uthuset till min dahliaodling.Här ser du skillnaden på höjden på de frösådda till vänster och de som jag planterat från knöl till höger. Sedan växte de sig ännu dubbelt så höga efter det här.


När mina frösådda dahlior så tacksamt bildade knölar fick jag också chansen att testa övervintra extra många i källaren. Det kan verka svårt med den delen när dahliaknölar ska grävas upp och övervintras frostfritt, men min kloka lågstadielärare Maria fick mig att inse att det inte är så svårt som internet får det att låta. Har du en sval källare eller ett frostfritt garage är det inga problem alls! Och har du en gång provat så vet du hur just dina förutsättningar för övervintringar är och kan justera till nästa vinter. Hur övervintringen av mina knölar har lyckats ska ni få läsa om i april när de ska plockas upp och väckas till liv.Den här knölen har bildats från ett frö under en säsong. Galet!


Och som svar på frågan om var du hittar de allra bästa knölarna för att få de finaste blommorna i sommar så har jag bara ett svar att ge dig. GARDEN FLORA. Jag känner Sandra K som driver Garden flora och vet att allt hon gör är med stor passion, kunskap och erfarenhet. I höstas köpte jag hem av de dahliaknölar som Sandra K odlat för självplock, och visst i världen var de lite annat virke än om man köper de färdigpackade i plastpåsar. Därför jag gått crazy på webshoppen nu när utbudet av fantastiska dahlior är som störst. Jag vet att Sandra K aldrig skulle nöja sig med halvdana knölar när det finns riktigt fina att fås, så varför skulle den här Sandra göra det då heller? ;)

2 602 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Commenti


bottom of page