top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Odla ranunkel och anemoner

Nu på sportlovet kom jag mig äntligen för att sätta ner ranunkler och anemoner i jord. Allt som jag ens känner mig lite osäker så har en tendens att bara lämna. Såna var mina små påsar med knölar jag fick hem redan i höstas.


I min beställning följde det inte med några bruksanvisningar så jag letade mig tokig på anvisningar om hur jag skulle gå till väga för att odla ranunkler och anemoner. Till sist slängde jag ut frågan i min facebook-grupp "trädgårdsentusiaster i Österbotten" och jag fick de svar jag behövde. Dessutom tyckte majoriteten att ranunkler är knepiga medan anemoner är tacksamma. Sedan dök det också upp ett inlägg från Sara Bäckmo om att odla ranunkel, och det läste jag tacksamt igenom.


I korta drag är det så här du ska göra för att ha goda chanser att lyckas med ranunkler. Först och främst löns det att köpa knölar av lite bättre kvalité för att försäkra dig om att ditt arbete inte blir förgäves.

Ranunkler lär behöva svalt för att komma igång, så att sätta igång dem nu är nästan ett krav. Annars kan det hinna bli för varmt innan de blommar.


3 timmar, så länge ska ranunklernas roliga "creepy knölar" ligga i vattten. Varken mer eller mindre. Så jag lade dem i blöt och satte en timer (annars skulle jag garanterat glömma bort dem) när jag gick in på kaffepaus.


Nu inser jag att jag missade den viktiga punkten att fukta jorden FÖRE jag satte knölarna, men jag skulle tro att det går att göra i efterhand. Det är bara enklare att göra det innan för att få jorden perfekt fuktig.


Efter de här riktlinjerna rekommenderar jag dig att hoppa över till

Saras inlägg för att välja hur du vill sätta dina knölar >> Odla ranunkler som Sara Bäckmo


Jag valde att sätta ranunklerna i ett lågt tråg med jord, helt enkelt bara för att det är smidigt för den som odlar mycket.

Anemonerna då? Jag gjorde precis likadant med dem. De erfarna i facebook-gruppen menade att de ska ligga i vatten 8 timmar. Så där får jag se om jag gjorde en miss eller om det bara tar lite längre för dem att gro. Nu kan jag inget annat än låta dem stå svalt i garaget och vänta och se vad som händer.

73 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page