top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Odlarens februaritankar

För ett år sedan hade vi nästan ingen snö alls. På vändagen hade jag pop up-försäljning vid Wargendahls mitt i stan och på ett foto från den dagen är bakgrunden till buketten alldeles grå-brun av asfalt. På sportlovet inhiberades det traditionella skidjippot Onnis runda för barn -på grund av snöbrist.

I år går snön upp till knäna och det är en slags tudelad känsla för en odlare.


Vintersådd är ett sätt att driva upp plantor på, som jag tycker är tacksamt när det kliar i fingrarna och ivern gör att man sår en del frön för tidigt -igen en gång. Snabbt förklarat gör du så här: Använd plastbackar och andra passliga kärl att så i och ställ sedan ut sådderna. Då gror fröna när det är precis rätt temperatur och du har sparat tid genom att så i förväg. Men i år. Jag har inte ens kommit mig iväg till skjulet där jag förvarar alla mina tillbehör. Dessutom har jag ingenstans att hålla till för all snö (om jag inte vill jorda ner garaget, vilket jag antagligen behöver göra i år) och så är jag också rädd att jag ska slarva bort lådorna under snön eller trampa sönder dem.


I år kan jag sakna mitt stora växthus lite. Det som vi byggde för några år sedan för att få odla tomater och andra växthusgrödor. Jag älskade hur snabbt jorden tinade upp och att det aldrig fanns snö som satte stopp. Nu skulle det sitta utmärkt med ett snöfritt men ändå kallt utrymme att utföra grovjobbet med vintersådder i.


Från växthustunnel till blomsterhus


Nu undrar du kanske varför vi inte har kvar det mera. Hösten 2019 tog vi bort plasten när vi skulle måla stommen och i samband med det tyckte jag det passade med en växthuspaus. Då visualiserade jag istället ett blomsterhus där jag och min kompis skulle sitta och dricka kaffe under klematisen som klättrade ovanför och samtidigt beundra alla fina blommor runtomkring. Lite som en paviljong att bara njuta av blommornas skönhet i. Med facit i hand blev det inte bara det där blomsterhuset som jag planerade innan tanken om egen blombutik slog till. Det blev en hel snittblomsodling.


Vi har en sådan mängd snö i år att jag inte kan vänta tills den ger med sig innan jag börjar vinterså. Jag får helt enkelt skotta undan snön någonstans och fixa en parkering för lådorna med vintersådder så vet jag att de är trygga.

61 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page