top of page
 • Skribentens bildHejsandra

Sätta tulpaner i oktober

Jag skulle säga att jag är nöjd med att snön har fallit och odlingen är satt på paus. Som vanligt hann jag inte alls med allt jag hade tänkt för att förbereda inför nästa odlingssäsong (speciellt att sätta ner tulpaner) men ska sanningen fram fanns det också mycket mindre tid än vanligt mellan "det-sista-blommar-ännu" och "marken-är-frusen" i år.


tulpanlökar på frostig jord

I -3°C och värmande solsken bänder jag idag upp en frusen jordskorpa för att kunna sätta ner mina tulpanlökar. Det känns som att det är i sista minuten jag tar itu med det här, det är redan nu svårt att få täckt lökarna ordentligt med det hårda jordlocket. Vilken tur att jag har en hög med halvt förmultnad fårull att ta till hjälp (maskarna har redan flyttat in i ullen och börjat bearbeta den) för att få det skyddat och gosigt för lökarna.


Årets leverans med tulpanlökar är en salig blandning mellan stora, små, sjuka och mögliga. Från en leverantör fick jag slänga 20% av min beställning på grund av olika sjukdomssymptom. Från den andra räckte det med "bara" 10%. Nästa år får jag överväga att handla från Garden Flora där jag personligen kan plocka lökar som ser friska ut istället för att beställa och hålla tummarna.
Imorgon blir det ungefär samma temperatur på eftermiddagen, så då kan jag klä på mig igen för att sätta ner de sista lökarna. Jag har unnat mig lite nya fina tulpaner, narcisser och kungsängsliljor till mina nya perennrabatter vid gräsmattan... och jag hoppas att det ska gå ungefär lika enkelt att nå ner till ofrusen jord där.


I år sätter jag de här tulpanerna (jag behöver färgkoordinera dem för att se hur de passar ihop):

 • Akebono

 • Blushing beauty

 • Orange Princeps

 • Copper image

 • Dordogne

 • Gronland

 • Menton

 • Mount tacoma

 • Silk road

 • Super parrot

 • Honky tonk

 • La belle epoque

 • Mango charm

 • Exotic emperor

 • Aveyron

 • Angelique

 • Renown unique


och de här narcisserna:

 • Thalia

 • Apple pie

 • Moonlight sensation

 • Avalon

och ännu mer av den klarblå Azurlöken


18 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page