top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Sommarens buketter tar fart

Ah! Det är skönt att vara igång med trädgårdsarbetet så här på sidan om den hektiska påskveckan på intågande. De senaste dagarna har en otrolig mängd snö smält undan bakom Floristgaraget och låtit odlingslådor och bäddar komma fram.


I de varmaste bäddarna, där jag förra året hade mina dahlior, har tulpanerna tittat upp! Jag tror det var i början av veckan när jag grävde bort ett litet lager snö den ena dagen, och nästa dag hade resten smält och där under fanns redan knopparna redo att börjar växa sig stora. Dag efter dag har jag följt med dem och de är verkligen taggade!Samma tulpaner (i varmaste dahliabädden) med tre dagars mellanrumMan kan nästan höra hur det smälter i trädgården nu.Varje dag ploppar knoppar upp på nya ställen i trädgården


Idag satte jag också ut kallsådderna. Jag lider brist på skugga i trädgården så nu ställde jag godislådorna med sådder längst bort i hörnet där det fortfarande tar en tid innan solen orkar skina. Ställs de i solen finns alltid risken att sådderna får för varmt och torkar bort eller växer "för snabbt". Men på i skugga eller halvskugga hinner de gro långsamt och bli starka plantor.

I växthuset gror det också i lagom takt. Idag såg jag att sallat och spenat hade grott medan blommorna tar lite längre tid på sig.


Växthussådder i styroxlock. Man tager vad man haver.


Inne i garaget händer det också magiska grejer. Åttonde mars sådde jag de första fröna och nu tittar små, små blad upp i de små askarna. Väddar, lavendel, gräs, eterneller och många fler har grott och ska bara ha tiden på sig att växa. Temperaturen i garaget är runt 10 grader, kanske någon grad mer under lysrören, men där ska plantorna bara stå nu fram till slutet av maj/början av juni när det är dags att flytta ut på fältet.


Till vänster en vädd och till höger lavendel


Och vet du vad! När jag tittade över snöhögen vid växthuset där jag förra året planterade min första pion fick jag mig en smärre chock! Där finns det liv! Nu håller jag tummar och tår att det också ska bildas fina blommor redan i år.


Pion itoh ´double dandy´

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page