top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Dahlia, sommardahlia och blomsterprakt

Nu i maj börjar kanske de flesta ha sina dahliaknölar nersatt i jord redan, och har du det inte så är det ingen panik. De hinner!


I höstas grävde jag upp mina dahliaknölar för att låta dem övervintra frostfritt. Jag tyckte till och med att proceduren med att göra dem färdiga kändes rolig, som att hösten äntligen hade något trädgårdsroligt i min smak. Hösten brukar annars vara en tid när trädgården bara känns tråkig och deprimerande, men i och med dahliaknölarna så känns det meningsfullt.


Av alla de dahliaknölar jag satte ner för vinterförvaring i källaren så hade mer än hälften blivit dåliga. De som kändes svampiga slängde jag direkt medan de som hade torkat fick en chans. En knöl som överlevt förvaringen är hård och fast i konstistensen, en del knölar hade till och med redan små gröna spröten.

Har man utrymme är det en god idé att också sätta de knölar man är osäker på i jord, så ser man om bara en vecka huruvida de överlevt eller inte.


Mina frösådda sommardahlior har ploppat upp ur jorden, men de har en bit kvar att växa innan det är dags att fundera på nästa steg för dem. Förra året skolade jag om dem en gång innan de flyttade ut på friland, och jag tror att det är enligt samma schema i år. En del av dem tänker jag låta satsa sin kraft på att utveckla en knöl att övervintra. Får vi en likadan sommar i år som 2020 och jag planterar dem på bästa dahliastället så kommer det inte bli några problem.
Sommardahlia bildar knölar under säsongen
Frösådd dahlia 'Fantasy mix'Kruka eller plastpåse?


Jag räknade mina dahliaknölar till 67 stycken. Så många krukor har jag varken i lager eller rum för. Men då såg jag att man också kan använda sig av vanliga fryspåsar för att driva fram rötter på sin dahliaknöl och att det spar utrymme och dessutom syns bra när rötterna börjar växa.

Mina övervintrade dahlior hade jag i det här skedet redan planterat i krukor, men när jag insåg fördelen med plastpåsar planterade jag om dem också. Samtidigt fick jag kolla vilka knölar som börjat bilda rötter och vilka som såg ut som hopplösa fall. En win-win situation.


Krukor funkar förstås alldeles utmärkt de också, men har man många knölar eller lite utrymme så rekommenderar jag faktiskt det här med fryspåsar! Jag blev så pass såld att jag tvivlar på att jag kommer gå tillbaka till traditionella krukor.Utplantering dahlia
Att driva upp dahlia i påsar tar mindre utrymme


Men när de växt sig långa då?


Förra året när mina knölar och frön hade växt till sig och fått kanske 2-3 bladpar tog jag fram saxen och klippte topparna. På det här sättet förgrenar plantorna sig, blir yvigare och får fler stjälkar att blomma på. Inte så illa va? Och det kommer mera! Sätts den avklippta toppen i en kruka med jord bildar den också rötter och plötsligt har du ännu en dahliaplanta!När är det dags att plantera ut? och var?


Dahlior är känsliga för frost, så det löns inte att ha för bråttom med utplanteringen. I Österbotten finns risken för frostnätter ända fram till 9 juni. Enligt gammalt är de nätterna före 10 juni så kallade "järnnätter" när frosten fortfarande kan komma på besök. Tidigare planterade man inte ut något innan datumet hade passerat. Det var förut det, men fortfarande tycker jag att det är ett bra datum att ta sikte på.


Plantera dahliorna soligt och varmt. Jag såg stor skillnad på fröplantorna som stått vid soligaste sydväggen och knölarna som bara stått soligt men på mer öppet område. Fröplantorna blommade långt tidigare och mer rikligt! De hann också bilda riktigt stora och fina knölar. I år har jag därför reserverat hela sydväggen till dahliorna, så återstår det att se om det blir ett lyckat resultat med den planen.


Jag använder bokashi i min odling och hade bokashi-boostat jorden till dahliorna förra året. Det klarade de sig bra på hela säsongen. Har man ingen bokashi behöver man ge näring (exempelvis för sommarblommor) regelbundet under säsongen.Tallriksdahlia
Dahlia 'Café au lait'


Jag har fått en del frågor om att odla dahlia från knöl i år. Jag är ingen expert och har bara odlat dahlia under förra året, men jag svarar så gott jag kan. Svenska dahliasällskapet har för övrigt jättebra information på sin hemsida när det kommer till både övervintring och odling.


...och sommardahlia, det är så de kallas de som sås från frön och säljs som sommarblomma.

Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page