top of page
  • Skribentens bildHejsandra

Tips till dig som vill odla blommor i kruka på terrassen

Nu sår jag de frön som ska bli till sommarens buketter. Precis just idag satte jag ner de allra första i jorden så att de ska få påbörja sin långa resa till ståtliga blommor. Känslan är obeskrivlig just nu. Våren ÄR på kommande och jag älskar den här perioden vi har framför oss nu.


Idag sådde jag lavendel, violkungsljus, vädd, haröra, harsvans och olika gräs. Det blev mycket kanininriktat, men som variation hade jag också ett gräs som kallades "pony´s tails". Gräs är något som jag inte sått tidigare, med undantag för fjolårets harsvans som blev alldeles för låga för att använda i buketter, så nu har jag med dem som ett experiment.

Jag sår det mesta i garaget där jag har mellan 8 och 15 grader varmt och använder tilläggsbelysning för de plantorna... Men nästan lika mycket sår jag i lådor och ställer i kallväxthuset eller utomhus. Vad jag sår var är beroende på blommor och hur känsliga de är och hur lång utvecklingsperioden är.Tack till min son för hjälpen med fotograferingen.


Jag fick en fråga om tips på fina sommarblommor att ha i kruka på terrassen och svaret på den frågan tror jag att kan var intressant för fler, så därför delar jag också lite tankar om det här.

Det finns många olika sommarblommor, den ena finare än den andra och att välja är svårt Först måste du fundera över om du vill så dina blommor direkt i krukan på terassen eller förodla dem inomhus.


  • Förodlade plantor sätter blommor tidigare men behöver istället avhärdas för att inte få en chock när de flyttas ut.

  • Direktsådda blommor blir i regel stadigare och bättre plantor, men tar igen längre tid på sig att börja blomma.

  • Kallsådda blommor blir stadiga och kan blomma tidigare än direktsådda.


Här är några som du kan så direkt i krukan eller kallså: Ringblomma, Rosenskära, Solros, Sommarslöja, Blåklint, Atlasblomma, Krasse, Vallmo, Sommarmalva


De här är bra att förodla: Aster, Sommarrudbeckia, Luktärt, Lejongap, Zinnia, Vädd, DahliaTv. Lejongap

Th. Sommarrudbeckia ´Sahara´


Vallmo


Något annat som är perfekt att ha i kruka är också perenner. Funkia, Alunrot och Astilbe är finfina i sommarkrukor


Mer att läsa om hur man odlar sommarblommor har min kollega Nina skrivit på Spirande.fi.


318 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page