top of page
  • Skribentens bildHejsandra

VM för florister

Jag följer med världsmästerskap i ishockey, fotboll eller annan valfri sport. Jag är ingen sportare, inte ens en soffsportare. Det är knappt jag tittar på ESC när dagen för den finalen är här… Men nu den här helgen har jag ivrigt följt med ett världsmästerskap som tar plats i Philadelphia. Interflora world cup som är den största tävlingen för florister.


Det är 23 länder runtom i världen som deltar och från Norden är alla länder förutom Island med. Faktum är att igår när de 23 deltagarna skulle bantas ner till bara 10 inför dagens semifinal var det BARA Finlands representant som gick vidare bland de nordiska deltagarna. Pirjo Koppi, en mycket rosa kvinna, tävlar för vårt land och har tagit sig så långt som top 10.


Skärmavbild. Floristen Per Benjamin (till vänster), Master of ceremonies


Världsmästerskapet har sänts live och det har varit så roligt att se när alla fantastiska arrangemang har byggts upp under olika teman. De första uppgifterna (”Designer´s choice -Harmony of arcitecture”, ”Hand-tied bouquet – Strength of color”, ”Table of two – The power of flowers”) har floristerna planerat det senaste halvåret medan andra uppgifter är överraskningar. Den första uppgiften bland semifinalisterna är en suprise box där alla får samma material att jobba med, men får själv välja hur mycket eller lite de använder till sitt arrangemang (som för övrigt är ett träd där deras personliga kreativitet ska komma fram).


Jag har själv aldrig tävlat i mitt yrke, och vet inte heller om jag skulle vilja göra det. Det ser väldigt roligt ut och jag skulle gärna göra något stort och genomtänkt igen. Under studierna gjorde vi någon gång stora rumsdekorationer som kräver helt andra ögon än vad en bukett eller litet brudbinderi kräver. Men tävla? Njä.


Juni 2013 gjorde jag mitt sista yrkesprov innan jag fick min florist-titel, det där viktiga som hela min utbildning bottnar i, binderi. Och det är närmast en tävling jag kommit, och då tävlade vi bara mot oss själva för att bli godkända och få vår florist-titel.

Två av mina egna binderiarbeten från studietiden.


Om du vill kan jag i något skede berätta mera om både floriststudierna och hur fantastiskt roligt det var den där dagen jag gick från ”Trädgårdsmästare inom blomster och handel” till ”Florist”.

15 visningar

Liknande inlägg

Visa alla

Jag, kvinnan

bottom of page